Пентагонът се отчете пред данъкоплатците, че за удара на 14

...
Пентагонът се отчете пред данъкоплатците, че за удара на 14
Коментари Харесай

Ударът по Сирия: Русия и коалицията на САЩ изиграха уговорен мач

Пентагонът се регистрира пред данъкоплатците, че за удара на 14 март в Сирия единствено за крилати ракети са изхарчени 130,3 млн $ за 66 броя „ Томахоук ” с морско базиране и за първи път 19 най-нови ракети с авиационно базиране AGM-158B JASSM-ER от бомбардировача В-1В.

Франция се охарчи по-малко - 21,6 млн $. Фрегатата вид FREMM пусна три нови крилати ракети MdCN, а петте изтребители Rafale – 9 ракети Scalp-EG.

Най-големи скъперници се оказаха британците – техните четири изтребителя-бомбардировача пуснали 8 крилати ракети Storm Shadow на обща стойност 11,2 млн $.

Общо са изстреляни 105 ракети, от които са ранени единствено трима сирийци. Съединени американски щати настояват, че всички техни ракети са поразили задачите, Дамаск оспорва. Истината е някъде по сред.

Успешните дейности на сирийската Противовъздушна отбрана се изясняват с три условия: Първо, съветските военни предавали на сирийците информация, получавана от техните по-съвършени радари. Второ, съветските комплекси за радиоелектронна битка („ Москва-1”, „ Красуха-2” и „ Борисоглебск-2”) работили на цялостна мощ. Трето, американците подцениха опциите на старите руски ЗРК.

Освен старите едноканални С-200, от 2008 година на въоръжение в сирийската войска са ЗРК последна трансформация „ Печора-2М” с нова ракета и с инсталация за РЕБ, шокиращ цели на дистанции до 32 км. Един дивизион съпровожда до 16 цели. Сирийците имат от 2013 година 18 ЗРК „ Бук- М2Э” за обектово прикритие с радиус на влияние до 45 км. За още по-близко прикритие (20 км) през последното десетилетие Сирия е получила 36 бойни машини от зенитния ракетно-артилерийски комплекс „ Панцир-С1” и съгласно съветското МО те са се справили чудесно.

Хвалбите на Тръмп за „ умните ракети” не подхождат напълно за „ Томахоук”: отдалеченост на деяние – 1600 км, евентуално кръгово отклоняване – 10-15 м, оптималната скорост - 880 км. Податливи са на електронни разстройства и изключително над еднообразния сирийски релеф имат податливост да се забиват в земята с блокирана бойна част. Съединени американски щати имат огромни ресурси от „ томахавките” и ги употребяват при всеки комфортен случай.

Далеч „ по-интелигентна” е авиационната ракета AGM-158B JASSM-ER, за чието първо бойно потребление БЛИЦ осведоми преди два дни. Нейната отдалеченост е увеличена от базовия вид от 360 на 980 км. Външно наподобява на „ Томахавка”, също употребява за ориентиране инерциална система с корекции от сигнала на GPS обзора на релефа на местността. Добавена е инфрачервена глава за самонасочване. Повишена е точността. Максималната скорост е 1000 км/час. Маса на бойната част – 450 кг.

Френската крилата ракета с въздушно базиране Scalp-EG и английската Storm е една и съща ракета, взаимна разработка на двете страни, само че са с разнообразни названия. По ръководство е аналогична на американската AGM-158В. По отдалеченост обаче сензитивно и отстъпва. Височина на полета – 30-40 м. Маса на бойната част – 450 кг.

Важно е да се означи първото присъединяване в бойни дейности на новата френска крилата ракета с морско базиране MdCN. В произвеждане е от 2 години. Говори се, че е изработен опит за пресъздаване на съветската „ Калибър”, само че не я доближава по параметри: отдалеченост 1000 км против 2600 км на „ Калибър”. Маса на бойната част – 300 кг. Скоростта е дозвукова с прегъване релефа на местността. Способът за ориентиране към задачата не е прочут. Цената е значително по-висока от Scalp-EG – френското военно министерство ги купува по 2,5 млн евро за брой.

Възможно е тази ракета да има по-големи благоприятни условия да преодолява ПРО, тъй като и трите изстреляни ракети MdCN от борда на фрегатата D653 Languedoc са достигнали задачите си.

Публикацията е готова от Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР