Пентагонът отхвърля предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29

...
Пентагонът отхвърля предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29
Коментари Харесай

Пентагонът отхвърли предложението на Полша как да се помогне на Украйна с изтребители

Пентагонът отхвърля предлагането на Полша да даде своите самолети МиГ-29 разполагаем на Съединени американски щати в база в Германия, в отговор на апелите на Украйна за изтребители. Американското военно министерство съобщи, че не счита предлагането за " рационално ", заяви Ройтерс.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи, че вероятността самолети да изхвърчат от база в Германия, която е американска и натовска, с цел да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна " буди съществено безпокойствие в целия алианс НАТО ".

" Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съдружници в НАТО по този въпрос и по сложните логистични провокации, които крие той, само че не считаме предлагането на Полша за рационално ".

Украинските водачи редовно приканват НАТО да обезпечи изтребители и да затвори въздушното пространство над страната, само че Алиансът се въздържа от подобен вид поддръжка. Русия неколкократно разгласи, че ще счита сходен вид помощ за интервенция в спора.

Във вторник Полша разгласи, че е и да ги даде разполагаем на Съединени американски щати, съобщи полското външно министерство в понеделник. Варшава приканва всички други членове на НАТО, които имат самолети от този вид, да създадат същото.

Засега обаче няма механизъм, по-който това да стане. Липсва и решение на НАТО в тази посока.

В сряда Якуб Кумох, консултант на полския президент, изясни, че Полша е подготвена да даде изтребители " МиГ-29 " на Украйна, само че това би трябвало да стане в границите на самодейност на НАТО.

" Съединени американски щати не желаят тези самолети да идват в Украйна от американски бази " , сподели Кумох за полската социална телевизия.

В същото време американски законодатели оказват все по-силен напън на администрацията на президента Джо Байдън да улесни прехвърлянето на изтребители от Полша и други страни от НАТО и Източна Европа към Украйна след многократните апели на украинския президент Володимир Зеленски.

Идеята е Украйна да бъде подкрепена със остарели руски изтребители, които украинските военнослужещи познават. Съединени американски щати пък би трябвало да компенсират сътрудниците в НАТО със самолети F-16.

От известието на Полша обаче това не стана доста ясно, защото там се позволява Варшава да купи изтребители втора употреба F-16.

Към момента три страни членки на НАТО разполагат с сходни машини Полша, Словакия и България.

България сега разполага с

България разполага и единствено с 8 изправни щурмовици Су-25.

Премиерът Кирил Петков неведнъж сподели, че няма вид България да си даде дребното летящи машини.

Словакия също разполага с доста малко изправни MиГ-ове и мъчно може да обезпечи помощ на Украйна.

Полша обаче разполага и с изтребители F-16.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР