Пенсионно-осигурителната материя е сложно нещо. Тя трудно може да се

...
Пенсионно-осигурителната материя е сложно нещо. Тя трудно може да се
Коментари Харесай

Христина Христова: Трябва да се актуализира дефиницията за енергийно бедни хора

" Пенсионно-осигурителната материя е комплицирано нещо. Тя мъчно може да се изясни обикновено и просто за неспециалисти. Трябва да се внимава доста какво се споделя. Оказва се, че незадоволително добросъвестно се води този разговор с хората в пенсионна възраст ", разяснява някогашният обществен министър Христина Христова в " Денят ON AIR ".

Тя изясни, че в актуализацията на бюджета са заложени средства за преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. Според нея преизчисляването на пенсиите ще се реализира по 3 стъпки. Христова уточни, че нарастване на пенсии от преизчисляването ще има за 717 хиляди души.

" Първоначалната концепция не е лишена от разсъдък и от логичност. Първоначалната концепция е да се смекчи тази огромна разлика при идентични осигурителни условия, заплата и осигуровки, тъй като хората са се пенсионирали в разнообразни интервали. Тези преизчисления ще бъдат в интерес на по-старите пенсии, тъй като при по-новите пенсии е ясно, че са близки до новия междинен застрахователен приход и няма да имат такова значително увеличение. Общо междинното нарастване се чака да бъде към 17% ", сподели Христова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ не са в добра съгласуваност двете системи - социално-осигурителната и общественото подкрепяне. Тя добави, че би трябвало, когато пенсията на даден човек е под линията на беднотия, да му се даде спомагателна помощ.

Бившият обществен министър посочи, че би трябвало да се актуализира дефиницията за енергийно небогати хора. Христова обърна внимание, че съгласно прогнозата на Българска народна банка ще бъдат увеличени цените на всички енергоносители, тъй че ни чака проблематична зима.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР