Пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават

...
Пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават
Коментари Харесай

Даваш голям имот под наем - няма добавка за бедност към пенсията

Пенсионерите, които живеят сами в огромни тристайни жилища и дават парцели чартърен, евентуално няма да получат добавката за беднотия към пенсията от 1 октомври. Това стана ясно от думите на служебния министър на труда и обществената политика Гълъб Донев.

Според служебното държавно управление, от 1 октомври минималната пенсия става 340 лв., само че ще се компенсира до 369 лв., с цел да не е под линията на бедността.

Няма да оставим нито един възрастен човек да получава приходи под линията на бедността, която е избрана съгласно Евростат, увериха от служебния кабинет. За 2022 година прагът е 413 лв..

За приемане на добавката за беднотия ще се кандидатства през Агенцията за обществено подкрепяне. Но служителите ще гледат дали пенсионерът в действителност е безпаричен - ще са изключени тези с огромни банкови влогове и имущество.

" Няма да има нито един пенсионер, който да не получи 12,5% нарастване на пенсията. Това ще докара и до повишаване на минималната пенсия с 13,3%.

Социалната пенсия за напреднала възраст става 170 лв., а беше 148,71 лв. ", сподели Гълъб Донев.

Той уточни, че с разновидностите, които се оферират и са импортирани в Народното събрание от някои партии, за преизчисление на пенсиите с нов междинен застрахователен приход - като базата е 2018 или 2019 година - огромна част от пенсионерите ще бъдат изключени от него.

" С това предложение няма да бъдат обхванати обществената пенсия за напреднала възраст, всички пенсии, които зависят от обществената пенсия. По-справедливият вид е преизчислението, а парите за него са налични в бюджета. За тази и за идната година сме създали плановете с финансовия министър, които подсигуряват изплащането на пенсиите ", добави министър Донев.

Служебният обществен министър изясни, че с предлагането за актуализация на бюджета на ДОО и с увеличението на всички пенсии с осигурителния принос за застрахователен стаж - от 1,2 на 1,35 - ще бъдат обхванати и бъдещите пенсионери, тъй като това нарастване на осигурителния стаж във формулата за пресмятане на пенсиите ще засегне и всички отпуснатите пенсии след октомври 2021-ва година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР