Пекин отново не дава покой на Запада. Вашингтон предупреди, че

...
Пекин отново не дава покой на Запада. Вашингтон предупреди, че
Коментари Харесай

“Твърде евтино”: САЩ се подготвиха да ударят по Китай

Пекин още веднъж не дава покой на Запада. Вашингтон предизвести, че ще предприеме дейности, в случай че Китай се опита да реши казуса с непотребния промишлен потенциал посредством на ниска цена експорт. Разбира се, приказваме за нови ограничавания на вноса. Изглежда Съединени американски щати към този момент са не запомнили какъв брой са потърпевши от комерсиалните войни.

Дъмпингов експорт

Заплахите бяха изказани от заместник-министъра на финансите на Съединени американски щати по интернационалните въпроси Джей Шамбо. Той уточни, че китайската политика е по-скоро насочена към предлагането, в сравнение с към търсенето, а непотребното произвеждане удря международните пазари.

Дъмпингът няма да работи и „ останалият свят ще реагира в нов антикитайски дух “,заяви зам.-министърът. Затова Пекин не би трябвало да възприема дейностите на Съединени американски щати и други страни като „ изненада “.

Страх от конкуренция

Най-големите терзания на Запада са секторите на чистата сила: електрически транспортни средства, слънчеви панели и литиево-йонни акумулатори. Според прогнозата на “Блумбърг ” Китай ще завладее 69% от пазара на литиево-йонни акумулатори до 2027 година, до момента в който Съединените щати и Германия ще имат надлежно единствено 10 и седем на 100.

Китай към този момент е водач в производството и продажбите на електрически транспортни средства. През 2022 година в страната са продадени 5,67 милиона броя. Това е повече от половината коли от този вид, продадени в света за една година. Делът на Пекин на европейския пазар се е удвоил за по-малко от две години.

Според “Шмид Аутомотив Рисърч ”, една трета от китайските електрически транспортни средства в Европа са закупени във Англия. През четвъртото тримесечие на 2023 година марката БИД в Стария свят изпревари американската “Тесла ”. Има всички благоприятни условия за продължение на експанзията: личен никел и литий, микроелектроника, мощна държавна поддръжка.

Отново към остарялото

Западът надали ще успее да спре натиска на китайците, само че Съединени американски щати още веднъж се готвят да употребяват един от обичаните си принадлежности - защитните мита.

" Възможно е също отводът да си сътрудничат с редица компании и да усложни работата им на територията на Съединени американски щати и техните съдружници. Тук не можете да измислите нищо изключително нов. Всичко това, апропо, върви срещу наредбите и разпоредбите на СТО “, отбелязва Борис Пивовар, академични учител по стопанска система.

Впрочем Доналд Тръмп, който като президент стартира същинска комерсиална война с Пекин, счита да работи в същата посока. Тогава вредите за международната стопанска система бяха оценени на съвсем трилион и половина $.

Както неотдавна заяви “Вашингтон Пост ”, Тръмп приготвя „ нова широкомащабна икономическа офанзива против Китай “. Според вестника той е разискал със съветници 60-процентно мито върху целия китайски импорт.

Излиза скъпо

През 2018 и 2019 година Тръмп увеличи лихвите от 10 на 25% за доста типове артикули от Китай с към 250 милиарда $. Пекин отговори с мита от 185 милиарда $.

Търговската война избухна през 2018 година, откакто Вашингтон записва рекорден търговски недостиг с Пекин. Китай беше упрекнат в нечестна конкуренция и игри с обменния курс на юана.

Взаимните тарифни удари обаче навредиха на първо място на Съединени американски щати. Междинните артикули и съставни елементи, които американските компании внасяха от Китай за лично произвеждане, внезапно нарастнаха. В резултат на това към 1800 предприятия бяха затворени, а стопанската система загуби към 500 хиляди работни места.

И в средата на 2023 година избухна „ войната на чиповете “. Съединени американски щати и Европейски Съюз ограничиха прехвърлянето на технологии към Китай и продажбата на полупроводници. Отговорът пристигна неотложно: стягане на износа на редките земни метали галий и германий - основни за микросхемите.

Същата неточност

И този път, предизвестяват икономистите, Съединени американски щати и Европейски Съюз няма да получат никакви преимущества. Допълнителните наказания против китайската стопанска система ще се отразят като бумеранг на Запада.

" С преместването на доста немски, френски и италиански компании Европейски Съюз към този момент загуби част от индустриалния си капацитет. Селското стопанство е идващото на ред. Трудно е да си представим какво ще се случи с стопанската система, в случай че при липса на личен конкурентно произвеждане, на китайските артикули се отхвърля достъп до пазара “, показва Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет “Плеханов. ”

Пекин може да ограничи активността на американски компании в страната си, в това число сглобяването на разнообразни устройства, прибавя Пивовар.

Междувременно Китай ще продължи да усилва индустриалния си потенциал и износа, разширявайки опциите на страните от БРИКС. И китайският капитал ще тече от западните към другарските пазари.

Както Американският институт за предприемачество откри предходната година, вложителите от Китай от ден на ден отхвърлят да влагат в недвижими парцели и развиване на производството в Европа и Съединени американски щати, предпочитайки други райони. Китайските компании влагат във заводи в Югоизточна Азия и минни и енергийни планове в Азия, Близкия изток и Южна Америка, с цел да укрепят съюзите и да обезпечат достъп до сериозни запаси.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед23234Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед32467Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед95654Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед137003Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед14353Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377139Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед137003Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116576Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед101378Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед95654Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР