Педиатри и педагози бият тревога. Всяко четвърто дете проговаря късно.

...
Педиатри и педагози бият тревога. Всяко четвърто дете проговаря късно.
Коментари Харесай

Защо съвременните деца проговарят по-късно

Педиатри и педагози бият паника. Всяко четвърто дете проговаря късно. На какво се дължи това и по какъв начин да помогнем? Специалистът по дефектология, логопедът Марина Кузмина дава отговор пред  „ Аргументи и обстоятелства “. 

Учените не са безапелационни, само че изброяват вероятните аргументи и дават пояснение.

1. Електронни устройства

Децата застават пред екраните надали не от раждането си. И по предписание времето, което прекарват гледайки нещо, не се управлява прецизно. Понякога родителите са почитатели на телевизионните  „ Програми за ранно развиване “, които са предопределени за бебета на възраст 0+. 

Ето и позицията на науката: за деца на възраст 1,2-2 години сините екрани са противопоказани. Детето би трябвало да слуша „ жива “ тирада, да следи придвижването на устните, изражението и страстите на лицето по време на говора.

2. Затрупани са с информация

Още от раждането си детето е затрупано с информация и пренаситено със звуци. По предписание в къщи тв приемникът непрестанно е пуснат и звуковият декор е непрекъснат, слуша се музика, някой приказва по телефон. Този фонов звук потиска центовете за разбиране. И, с цел да научи и да разбере нещо, детето се нуждае от повече време.

3. Проблемна бременност и усложнено раждане

В наше време бременност без проблеми, сякаш е необичайност. Съвременната майка работи (това значи, че се уморява и изнервя) и това продължава съвсем до самото раждане. Задържането на речта може да е обвързвано с неподходящи въздействия по време на вътреутробното развиване, прибързано раждане, дълготрайно и мъчно раждане, родови контузии...

4. Двуезична среда в фамилията

В тези фамилии, в които се приказват 2 езика, децата по принцип проговарят по-късно.

За хлапето е по-трудно да научи 2 езика, в сравнение с да се оправи с един. Затова пък, когато проговори, то ще поддържа връзка с всеки от родителите си на неговия език.

5. Чести премествания

Семейството пътува доста и се постанова постоянно да се мести. За една-две години хлапето сменя 3 квартири, гледачки или детски заведения. Докато то свикне и одобри измененията, говорът може де се забави.

6. Липса на самообладание

Какво да се прави, в случай че детето настойчиво мълчи? Най-голямата неточност е родителите да чакат да проговори независимо и да не подхващат нищо. Специалистите считат, че с простата тирада, с къси изречени:  „ Хайде да играем “, „ Да отидем на открито “,  детето би трябвало да може да се оправи към 1,6 месеца.
Към 2-3 години речниковият му ресурс става по-богат. Явяват се по-сложни и съставни фрази.

Първата среща с логопед е добре да стане, когато то е към 2-годишно. Ако обаче родителите са тревожни и считат, че има проблем, може да потърсят експерт и по-рано.
Най-тревожно е отсъствието на реакция на гласа на родителя. Тя постанова бързо да се търси консултация. В най-хубавия случай детето би трябвало да реагира на всеки тон. Ако това не се случва, може да става дума за нарушаване на слуха или проблем с душeвността. 

Ако до 3 години детето не проговори, би трябвало да се вземат ограничения.

Какво да се направи

Общувайте повече с детето . Ако то има бърборливи родители, надали ще проговори късно. И първоначално не са нужни никакви специфични старания. Само коментирайте, всичко, което се случва и разказвайте своите дейности.  „ На улицата е шумно. Това е вятърът! “, „ Сега ще включа печката. Ще върша чорба! “

Не насилвайте детето да повтаря избрани думи.  В къщи ситуацията би трябвало да е спокойна и отзивчива.

Четете книжки с допустимо най-отчетливо изговаряне, съответна интонация и изражение.  Следете реакциите на детето. Ако книжката не му е забавна, сменете я с друга. Това ще помогне за струпване на речниковия му ресурс.

Направете логопедичен масаж.  Леко и без напън с нежни придвижвания масажирайте цялата област, обвързвана с артикулацията - бузи, устни, език.

Научете детето да плези език и да го повдига към носа. Това укрепва мускулите на езика и подвижността на юздичката под него.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР