Педагогическите дигитални компетентности на учителите са ключов елемент за дигиталната

...
Педагогическите дигитални компетентности на учителите са ключов елемент за дигиталната
Коментари Харесай

Нов международен проект за педагогически дигитални компетентности на учителите стартира в България

Педагогическите цифрови компетентности на учителите са основен детайл за цифровата промяна на просветителните организации. Именно те са фокус на нов интернационален план – . Той ще се осъществя от  в България и ще си партнира с просветителни специалисти от Белгия, Гърция, Испания и Италия. Целта на плана е да се употребява насъбраният от пандемията опит в региона на отдалеченото образование, с цел да се реализира качествена смяна в образованието.

Център за креативно образование има над 10-годишен опит в софтуерната просветителна промяна – организацията подкрепя основаването на стотици планове в български учебни заведения, организира образования по тематиката и е създател на 3 авторски проучвания за работа в облачни платформи, планово основано и STEM образование.
-->
Първи действия в плана D-PAIDEIA е разглеждане на „ Европейската рамка за цифрови компетентности на преподавателите “ () – научно аргументиран документ, описващ какво значи преподавателите да бъдат цифрово способени. Партньорите би трябвало да оценят нейната новост и да предложат нови детайли към описаните в нея 22 професионални компетентности в шест области. Рамката е ориентирана към преподаватели на всички равнища в образованието – от ранна детска възраст, до висше обучение и такова за възрастни, в това число общо и професионално обучение и образование, специфични просветителни потребности, както и неофициално учене.

Според изчерпателен обзор на научната литература по тематиката, изработен от екип от Университета на Флоренция, най-съществената сфера, която не е показана в европейската рамка DigCompEdu, е тази на обществените и прочувствени компетентности в подтекста и по отношение на потреблението на просветителните технологии. По този значим аспект в България липсва целенасочена работа за регистриране в просветителната стратегия.

Следващите стъпки в плана D-PAIDEIA включват обществени съвещания на предложенията за промени в Европейската рамка за цифрови компетентности на преподавателите, както и интернационалните съвещания в Европейските страни, които не са показани в плана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР