Пчелите са единственото известно животно, с изключение на хората, способно

...
Пчелите са единственото известно животно, с изключение на хората, способно
Коментари Харесай

Пчелите различават четни от нечетни числа

Пчелите са единственото известно животно, като се изключи хората, способно да разграничи разликата сред нечетни и четни цифри, откриха учени.

Когнитивната дарба идва естествено за хората, само че до момента никое друго животно не е потвърдено да има това умеене.

Австралийски откриватели подариха на медоносните пчели разнообразни части карти, закрепени с щифтове на стена с до 10 фигури – кръгове, квадрати, диаманти и триъгълници.

Някои карти имаха четно число (2, 4, 6, 8, 10), до момента в който други имаха нечетно (1, 3, 5, 7, 9).

Изследователите образоваха две групи пчели, като една кохорта научи, че нечетните карти имат горчив усет с помощта на хинин (който пчелите не харесват), а четните варианти имат прелестен усет с помощта на захарната вода (на която пчелите доста се радват).

В другата група нечетното беше вкусно, до момента в който четното беше неприятно.

След няколко тренировки, с цел да научат разликата сред нечетно и четно, пчелите съумяха да реализират 80% триумф.

По-късно учените усилиха броя на фигурите на картите до повече от 10 и откриха, че бръмчащите инсекти остават опитни даже когато са показани 11 или 12 форми.

Този % на акуратност от 70 % беше „ впечатляващ “, споделиха откривателите, като се има поради, че насекомите в никакъв случай преди не са виждали толкоз доста форми.

Учените откриха, че пчелите, които са научили, че нечетното е вкусно, е по-лесно да разграничат коефициенти и четни цифри, в сравнение с тези, които са научили, че четното е положително. При хората е правилно противоположното, като четните цифри идват по-естествено.

„ Ние сме склонни да реагираме по-бързо на четни цифри с дейности, осъществявани от дясната ни ръка, и на нечетни цифри с дейности, осъществявани от нашата лява ръка “, пишат създателите на проучването от университета Monash и университета RMIT в The Conversation.

„ Ние също по този начин сме по-бързи и по-точни, когато категоризираме числата като четни спрямо нечетни. “

Изследователите продължиха: „ Нашите резултати демонстрираха, че дребните мозъци на пчелите са в положение да схванат понятията за нечетно и четно.

Досега нечетна и четна категоризация, наричана още подредба по паритет, в никакъв случай не е била показвана при нечовекоподобни животни. В новото изследване демонстрираме, че медоносните пчели могат да се научат да вършат това. “

Работата, оповестена в списание Frontiers in Ecology and Evolution, откри, че фактът, че един елементарен мозък, като този в черепа на медоносната пчела, може да разграничава коефициенти и четни стойности, значи, че повече животни евентуално също имат тази дарба.

„ Констатациите би трябвало да насърчат по-нататъшното тестване на обработката на паритет в по-голямо многообразие от животни, с цел да осведомят за нейните евентуални биологични корени, еволюционни мотори и евентуални софтуерни нововъведения за обработка на концепции “, пишат учените.

Остава ненапълно мистерия по какъв начин пчелите са съумели да разграничават четните и коефициентите, само че откривателите допускат, че могат да създадат двойки от наличните форми и по-късно да видят дали има останала една в края. Ако има, тогава е нечетно, в случай че не, е четно.

Това не е първият път, когато пчелите впечатляват учените с математическото си майсторство.

Същият набор от откриватели в новото изследване също откри неотдавна, че пчелите схващат нереалната идея за нула и знаят цифри, по-големи от четири, даже и да не могат да ги броят.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР