Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за

...
Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за
Коментари Харесай

Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите

Пазарим се за оптимално понижаване на цената на самолетите, с цел да имаме най-надеждната авиация. Това сподели в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, представен от " Фокус ".

" Има условия – в случай че желаеме да сме в НАТО, 2% от Брутният вътрешен продукт би трябвало да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, би трябвало да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим ", повтори Борисов. Той добави, че нищо в договарянията не е завършило.

Когато имаш огромен клас изтребители, тогава влизаш в други проекти на НАТО, примерно нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е постоянно там, сподели още министър председателят.

Най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено заплащане, сподели в петък министърът на финансите Владислав Горанов. " Може да си разреши да заплати едновременно. Сумата е много сериозна, само че за наслада може ", сподели още Горанов. " В договаряния сме с американската страна, с цел да реализираме оптималната цена, която е избрана от Народното събрание ", изясни Владислав Горанов. Той добави, че " 2 милиарда лв. са много пари, само че откакто това е приоритет и сме членове на НАТО, евентуално това изпитание би трябвало да бъде направено ".

Министърът на защитата Красимир Каракачанов, също в петък, сподели още, че има известно терзание, че в случай че се наложи да се платят изтребителите F-16 едновременно, може да няма пари за останалите планове за модернизиране на армията – корабите и новите бойни машини за пехотата. Той повтори пред депутатите, че цената, посочена от Агенцията за съдействие в защитата и сигурността на Съединени американски щати (DSCA) в утвърждението за продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 - 1.673 милиарда $ (почти 2.9 милиарда лева.), не е сумата за офертата. Това е таванът, който Конгресът на Съединени американски щати дава на американското държавно управление. Каракачанов добави, че сумата за утвърждението при договорката на Словакия за 14 изтребителя F-16 е била 2,8 милиарда $, а договорката се подписана на 1,8 милиарда $. Ще получим оферта, в случай че не ни удовлетворява, ще продължим диалозите, сподели Каракачанов.
Според източници на " Дневник " цената, на която българският преговорен екип се надява да подписа контракт, е към 2,1 милиарда лева

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (25)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР