Пазарджик. По инициатива на парламентарната група на БСП за България“

...
Пазарджик. По инициатива на парламентарната група на БСП за България“
Коментари Харесай

Депутати от БСП дискутираха проблеми на образованието с учители от област Пазарджик

Пазарджик. По самодейност на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ в Пазарджик се организира среща-дискусия на тематика „ Делникът на образованието ” с присъединяване на народните представители от левицата Веска Ненчева, Йордан Младенов, Надя Клисурска-Жекова и Славчо Велков. Това оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Срещата, която бе проведена от Областния съвет на Българска социалистическа партия в Пазарджик, бе открита от регионалния ръководител на социалистите Петя Цанкова, която е старши преподавател по математика. Присъстваха учители от образователни и детски заведения от цялата област, които сложиха редица въпроси и проблеми пред депутатите. Бяха изразени терзания от неналичието на нормативна уредба по отношение на стипендиите, които учениците от 8-мите класове ще получават за първи път, терзания от закъсненията на учениците, защото в новия закон за образованието няма разбиране “закъснение “ и няма рубрика, където да се пишат тези закъснения. Министерство на образованието няма ясна позиция по този въпрос, а в доста учебни заведения преподавателите пишат закъснения, което е в несъгласие със закона.
Учителите, участвали на срещата, показаха опасения от едносменния режим, към който би трябвало да преминат учебните заведения, както и от неналичието на запаси, за въвеждането на електронния дневник в образователните заведения. Заетите в областта на образованието разясниха и неяснотите при приемането на здравна записка за неявяване при болест, защото персоналните лекари не желали да се преценяват с новото условие на МОН и попълвали от старите мостри на бележки. „ Няма никаква съгласуваност сред Министерство на здравеопазването и МОН ”, недоволстваха учителите.
„ Преподавателите от ден на ден се трансформират в служители ”, бе идващият коментар за проблемите в образованието и присъстващи дадоха образец с така наречен портфолио, което повече се възприема като чиновническа администрация, в сравнение с като нужда в образователния развой. Учителите споделиха че се усилват децата със специфични просветителни потребности и има дефицит от ресурсни учители. А работещите в детските градини учители изрекоха неодобрение от огромния брой деца по стандартите за образуване на групи, което прави непълноценна работата с тях. Участниците в полемиката се оповестиха и против финансирането на частните учебни заведения и показаха противоречие с новите образователни стратегии.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР