Пазарът на търговски площи отчита умерена активност, но липсват нови

...
Пазарът на търговски площи отчита умерена активност, но липсват нови
Коментари Харесай

Ритейл парковете привличат брандове, които търсят разширяване

Пазарът на търговски площи регистрира умерена интензивност, само че липсват нови марки, които навлизат у нас. Това сочи отчет на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton за интервала.Търговските центрове в страната означават главно разширения или нови концепции на съществуващи наематели, в сравнение с отваряне на нови магазини. Сред по-значителните за интервала са новият обект на JYSK във Враца, както и откриването на магазин на стилната марка Sinsay във VIA Retail Park Пловдив.

Несигурната конюнктура прави търговците по-предпазливи по отношение на разширение на мрежата. Сегментите, при които има растеж, са главно бързооборотни и спортни артикули, дрогерии и дискаунт магазини. „ Повечето марки към този момент имат мощно наличие в София и в търсене на благоприятни условия за разширение се ориентират към ритейл парковете. Те са към момента едва развити, само че дават добра и рентабилна опция за нахлуване на пазара в районните градове “, показва Красимир Петров, управител „ Управление на активи и търговски площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Към средата на годината 52 000 кв. м в ритейл паркове са в градеж или в стадий на обмисляне. Общият размер на съществуващите площи към този момент доближава 179 360 кв. м, само че гъстотата им е доста по-малка по отношение на междинните равнища в Югоизточна Европа. У нас на 1000 поданици се падат едвам 27 кв. м, до момента в който гъстотата в Сърбия и Румъния е надлежно съвсем два пъти и съвсем три пъти по-висока.

Въпреки поредицата от затваряния и ограничаващи ограничения, засягащи моловете, равнищата на свободните площи се задържат постоянни към 6-7 %. Лекото намаление на наемите продължава и през второто тримесечие на 2021-а, с офертни равнища за първокласни площи в София, достигащи 34 евро/кв. митър. В ритейл парковете стойностите са почти 8-10 евро/кв. м в столицата и 7-9 евро/кв. м за регионалните градове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР