Пазарът на недвижими имоти в Съединените щати е изправен пред

...
Пазарът на недвижими имоти в Съединените щати е изправен пред
Коментари Харесай

Заплашен ли е имотният пазар в САЩ от нова ипотечна криза?

Пазарът на недвижими парцели в Съединените щати е изправен пред все по-сериозни провокации. Запасите от жилища за препродажба остават ниски, а възходящите лихвени проценти затрудняват купувачите.

Към тези проблеми в този момент се прибавят банкрутите на някои ипотечни кредитори и увеличаващия се дял на необслужваните ипотеки - факторите, влошаващи така и така несигурния пазар, оповестява Yahoo Finance.

Т. нар. " неквалифицирани ипотеки ", или NQM (от англ. non-qualified mortgages), употребяват нетрадиционни способи за инспекция на приходите и постоянно се употребяват от хора без закрепени приходи, независимо заети лица или кредитни проблеми. Обикновено те имат усложнения при кандидатстването за стандартен ипотечен заем в банковите институции.

Тези артикули се популяризират като алтернатива за платежоспособни кредитополучатели, които обаче, по една или друга причина, не могат да се класират за обичайните ипотечни артикули.

Но откакто First Guaranty Mortgage Corp. и Sprout Mortgage (две от фирмите, профилирани в нетрадиционни заеми) неотдавна изпаднаха във финансови усложнения, специалистите по недвижими парцели започнаха да се съмняват в устойчивостта на този пазарен сегмент.

В документите, свързани оповестяването в неплатежоспособност, управлението на First Guaranty уточни, че откакто лихвените проценти почнали да се повишават, размерът на заемите понижен и оставил компанията с над 473 милиона $ отговорности към кредиторите.

Междувременно Sprout Mortgage, която застъпваше необятно NQM заемите, ненадейно затвори през юли.

Повечето наблюдаващи на жилищния пазар считат, че днешните условия и по-строгите правила за разпределяне на заеми значат, че Съединени американски щати евентуално ще избегнат срив на имотния пазар, сходен на този от 2008 година

Но банкрутите измежду небанковите кредитори въпреки всичко могат да имат доста влияние. Делът на NQM от общия ипотечен пазар нарастваше през последните години и през първото тримесечие на 2022 година доближава към 4%, удвоявайки се по отношение на равнищата от 2020 година, съгласно данните на консултантската компания CoreLogic.

Част известността на този вид заеми се дължи точно на по-строгите правила за разпределяне на стандартни жилищни заеми. Днешните NQM значително се смятат за по-безопасни от свръхрисковите заеми, които помогнаха за разпалването на рецесията от 2008 година Но все пак доста кредитори ще бъдат изправени пред предизвикателство, когато цената на тези заеми стартира да пада.

Важно е да се означи, че в случай че имате ипотека посредством заемодател, който към този момент е банкрутирал или фиктивен, това не значи, че ипотеката ви изчезва. Обикновено Федералната корпорация за гарантиране на депозитите работи с други кредитори, с цел да вземе " осиротелите " ипотеки и процесът се случва задоволително бързо, с цел да се избегнат спирания в изплащането на заема.

Върху имотния пазар въздействат доста фактори, само че един от тях има изключително огромно значение - лихвените проценти.

С фокусирането на Федералвия запас върху охлаждането инфлацията, няма доста аргументи да се чака, че резултатът върху кредитирането и по-широкия пазар на жилища ще отслабне скоро. По-високите лихвени проценти по ипотечните заеми ще дефинират какво жилище биха могли да си разрешат евентуалните купувачи и дали въобще ще се решат на сходна стъпка.

На фона на евентуалните земетресения измежду небанковите кредитори, по-строгите правила за разпределяне на заеми, наложени на банките, и по-високите лихви на Фед, има доста аргументи за нерешителност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР