Пазарът на наем на офиси, наред с туризма и авиационни

...
Пазарът на наем на офиси, наред с туризма и авиационни
Коментари Харесай

Противно на очакванията

Пазарът на наем на офиси, наред с туризма и авиационни бранш бяха измежду най-засегнатите браншове вследствие на пандемията, породена от ковид. Две години след нейното начало бизнесът към този момент е приел новата действителност. Доказателство за това е фактът, че през 2021 година 95% от членовете на Асоциацията на притежателите на бизнес здания са възобновили дълготрайно договорите си за наем на офис площи.

Средната претовареност на офисите в България все още надвишава 91%. По-ниска степен на претовареност се следи главно при новите планове от последната година, които към момента са в развой на отдаване.

70% от интервюираните декларират, че наемните цени са постоянни, като при 21% се следи нарастване. „ Офис секторът в България е постоянен макар обстановката на международна пандемия през последните 2 години. Това сочат и резултатите от изследването измежду нашите членове. Предизвикателствата в бранша послужиха като катализатор на трендове, които към този момент бяха стартирали. Появиха се нови, гъвкави офис решения, свързани със характерните потребности и условия на наемателите, които трансформират офиса в изцяло прекарване за чиновниците “, разяснява Таня Косева-Бошова, ръководител на Управителния съвет на АСБС.

Темата за енергийната успеваемост продължава да бъде на фокус за вложителите. Наемателите към този момент имат ясно дефинирани възходящи условия към устойчивостта на офис постройките, като поддържането на оптимални разноски за сила е единствено част от тях.

В тази връзка АСБС започва законодателна самодейност, която в допълнение ще подтиква построяването на устойчиви офис планове. Предложението е постройките, сертифицирани по интернационалните стандарти за резистентност и енергийна успеваемост, да вземем за пример LEED и BREEAM, да получат понижение в ставката на локалния налог. Такава е практиката в доста европейски страни, които желаят да подтикват вложенията в устойчиви здания.

Членовете на Асоциацията регистрират значимостта на критериите за резистентност на своите планове и забележителна част от офис постройките, приключени през последните години, към този момент са сертифицирани по интернационалните стандарти. Още по-силен мотив в тази посока e все по-нарастващата тежест на критериите за резистентност – запазване на околната среда, обществена отговорност и положително ръководство (ESG), както за институционалните вложители, по този начин и за финансиращите институции.

Офис сегментът понася стабилно и без обилни разтърсвания икономическите и обществени промени, провокирани от Коронавирус рецесията. Повечето вложители се въздържат от фрапантни промени, което резервира уравновесените връзки сред наематели и наемодатели. Благодарение на взаимните старания както от страна на пропърти мениджмънт екипите, по този начин и от страна на фирмите, се минимизират здравните опасности за хората на място.

Перспективите отсега нататък са свързани със съществено закъснение в предлагането на нови офис площи след интервал на динамично развиване и напредък. Очаква се това да стабилизира в допълнение пазара и да докара до увеличение на заетостта през 2022-2023 година Това закъснение обаче не значи консервативно държание или смяна в капиталовите планове за пускане на нови офис планове. Близо 60% от интервюираните декларират, че възнамеряват пускане на нови вложения през идващите две години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР