Пазарът на логистични площи в Европа, и най-вече на Балканите,

...
Пазарът на логистични площи в Европа, и най-вече на Балканите,
Коментари Харесай

Защо инвеститорите ни заобикалят

Пазарът на логистични площи в Европа, и най-много на Балканите, като самобитен „ вход “ от Азия, ще претърпи бурно развиване през идните години. Катализатор за това ще е войната в Украйна. Пренасочването на комерсиалните потоци, на които сме очевидци сега, към този момент карат топ мениджърите на огромни европейски и международни компании да преразпределят индустриалната си активност. Заговори се за връщане на производството от Азия в Европа. Дори това да се случи в непълния си размер, ще породи мощно търсене освен на индустриални площи, само че и на логистични такива. Темата беше необятно дискутирана на Третата интернационална конференция за индустриални парцели, проведена от БГСКЛАД, с медийното партньорство на най-големия уебсайт за недвижими парцели у нас .

Каква е обстановката към България?

Поглеждайки на запад, виждаме, че Сърбия през последните две години, точно по време на пандемията съумя да „ открадне “ няколко компании от аутомотив бранша. Те построиха много огромни индустриални мощности, а към тях има и не дребна логистична база.

Най-близката логистична база от България се намира на 30 км от границата и на 80 км от София. Предимството ѝ е, че е в режим на свободна зона. „ Площта ѝ е 6000 кв.м. Ние сме свободна зона и клиентите ни могат да се възползват от всичките благини, които сходна зона дава на своите клиенти. Наред с този режим предлагаме и транспортни услуги. Имаме и административен отдел, който се занимава с административните въпроси и спомагаме на клиентите си, което е спомагателен плюс за тях “, споделя Владан Стоянович от “Свободна зона Пирот “.

Най-силните логистични пазари в Централна и източна Европа

са Чехия и Полша. Според анализатори, това което се случва през днешния ден там, ще го забележим у нас и в прилежащите страни през идните години. Там наемните равнища към този момент са възобновени от интервала преди рецесията. Ситуацията обаче не е като преди 2 години, когато цената на горивата, строителните материали и инфлацията не скачаха безусловно с часове.

„ Днес в Турция имаме доста висока инфлация. Статистиката на държавното управление демонстрира, че тя е 60%, а се чака да стигне до 100-120%. Всъщност приходите, облагите от строителството се стопяват още преди да сме стигнали до тях. Смятаме вложенията в евро или долари, само че по закон не можем да получаваме наема или продажната цена в друго с изключение на в турски лири “, споделя Хакан Исметогулари, притежател на Emlaxell.

Инвеститорите в южната ни съседка започнаха да подвигат наемите на индустриалните парцели. „ При нас се случва съвсем това, което е в Чехия – 4-5 долара/кв.м по време на пандемията, а в този момент са 5-6 долара/кв.м. Търсене, запитвания и клиенти обаче има и при тези равнища. Мога умерено да кажа, че пазарът на логистични площи все още у нас е извънредно деен, защото предлагаме най-ниската цена на доставките. Много фабрики и доста нови градежи са в стадий на реализация. На процедура земята се цялостни със фабрики, тъй като такива са събитията. Почваме да приличаме на Италия и Германия, т.е. като страни членки на Европейски Съюз, т.е. ние произвеждаме и прибавяме стойност. Имаме доста служащи от Сирия, Афганистан, даже от Африка, които работят в индустрията, даже да не е публично позволено. Това е, тъй като промишлеността ни се разраства огромно “, изяснява Исметогулари.

В Румъния главният фактор за повишение на цените на логистичните площи е растежът на разноските в строителството. „ Това, което виждаме е, че има нарастване от 4.5% до 5.5%. Пазарът към този момент привиква с новите условия. Дори за някои по-специални планове от порядъка на 10 000 кв.м цената стартира от 3.5 евро/кв.м, само че чакаме да върви нагоре “, споделя Мариан Орзу от Dunweell Industrial Brokerage. Той прави съпоставяне, че преди разноските за самото строителство са варирали сред 350 и 400 евро/кв.м при цена на земята сред 20 и 35 евро/кв.м, до момента в който през днешния ден съвсем е невероятно да се откри земя на цена под 35 евро/кв.м.

Лошите дни за сегмента на логистични площи мина

„ Смятам, че към този момент преминахме „ тъмната страна на луната “ и сме от осветената страна. По отношение на вложенията станахме очевидци на огромна смяна “, споделя Никос Маноменидис от eXp Greece. Само за първите два месеца на настоящата година в Гърция се регистрира растеж от 46% във връзка с построяването на логистични площи, по отношение на същите месеци на миналата година. Последва обаче едно заледяване на пазара, вследствие на обстановката в Украйна.

„ Инвеститорите желаят да видят какво ще стане с цените на строителните материали и какъв брой ще им се усилят разноските. Те скочиха фрапантно. От една страна имаме растеж на строителните разноски, а от друга – ниски лихвени проценти за ипотеките и мисля, че с поддръжка от Европейски Съюз ще получим огромен подтик на вложенията. Не става дума към този момент за лихвените проценти. Чух че 4% е ниско. Ами да, в случай че това са 100% твои пари, само че в случай че вземеш заем при закрепена стойност и купуваш през днешния ден, а не на следващия ден, то тогава капиталът ти ще пораства всеки ден и моментът е подобаващ за бизнес стопанска активност “, пресмята Маноменидис

Гърция има огромен капацитет за промишлено произвеждане. Липсват обаче налични парцели, поради пандемията и забавените доставки и в бъдеще ще се нуждаем от повече площи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР