Пазарът на електроенергия зависи от количествата на АЕЦ-а През следващите

...
Пазарът на електроенергия зависи от количествата на АЕЦ-а През следващите
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй продаде енергия за близо 170 млн. лв. за ноември и декември

Пазарът на електрическа енергия зависи от количествата на АЕЦ-а През идващите два месеца цената може да се увеличи, само че може и да остане на същите равнища Възможно е да има повишаване на междинната цена на борсата поради покупко-продажбите
В две покупко-продажби на 12 октомври нуклеарната електроцентрала в Козлодуй продаде огромна част от силата си за ноември и декември. Подобно нещо се случва за първи път от години, откакто от 2020 година насам главно токът се продаваше на сегмента " Ден напред ", а не дълготрайно. Принципно това е по-добрия метод, защото дава сигурност както за търговците на сила, по този начин и за потребителите. Но в съответния случай, при настоящи тавани на приходите и обезщетения за бизнеса, които са напълно обвързани с цените на борсовия сегмент " Ден напред ", може да основат проблеми.

От продадената сила за ноември АЕЦ " Козлодуй " ще получи 69.9 млн. лева, а за декември - 98.5 млн. лева Или общо 168.5 млн. лева Средната продажна стойност е към 218 лева./мВтч, като за съпоставяне междинната борсова цена на от началото на този месец е към 200 лева./мВтч. От тази средства обаче страната ще изземе 30 млн. лева поради наложения таван на приходите от 180 лева./мВтч - всичко над тази сума се дължи от производителите като вноска във Фонда " Сигурност на електроенергийната система ".

Сделките значително демонстрират каква ще бъде обстановката на енергийната борса до края на годината и в каква посока ще вървят цените на електрическата енергия. Макар че прогнозите като цяло са невъзможни, защото пазарът се клати от всяко по-голямо пазарно събитие на газовия пазар или от геополитическите процеси.
Реклама Какви са покупко-продажбите
АЕЦ " Козлодуй " е предложил - един за ноември и различен за декември. За ноември са препоръчани 450 мегавата базова мощ на цена 190 лева./мВт1, която е малко под междинната цена на борсата през последните седмици в размер на 200 лева./мвТч. При наддаването обаче силата е загупена на цена от 215.72 лева на мвТч. В наддаването са взели участие близо 50 търговеца на ток (виж по-надолу), само че съгласно условия оптимално един претендент може да наддава за 15 мВт. Което значи, че евентуално покупко-продажби са сключили 30 търговеца. Това е добър прийом, защото в предишното лимитът постоянно беше 100 и даже 200 мегавата, което ограничаваше купуваче единствено до няколко най-големи играча на пазара.

Продадените 450 мегавата за ноември значат също по този начин, че АЕЦ-ът няма да пласира съвсем никакви количества на борсата " Ден напред ", тъй като един от блоковете е в планов ремонт, а останалата част от мощността на другия покрива квотата за битовия пазар. Поради тази причина е допустимо през идващия месец цената на сегмента " Ден напред " в България да се увеличи и междинните стойности там да са по-високи от сегашните заради пониженото предложение.
Източник: energyineu
Втората договорка - за декември, е за 600 мегавата базова мощ и също е изцяло оползотворена от търговците. Средната цена на закупената електрическа енергия е 220 лева на мвТч.
Реклама Какво взима страната
Приходите на атомната електроцентрала от продадената сила обаче ще бъдат орязани, защото до края на тази година работи таван от 180 лева./мВтч. Така всички приходи над тази сума за всеки продаден мегаватчас ще отидат във ФСЕС. Сметките демонстрират, че става дума за малко под 30 млн. Лв.

Тук противоречивия миг е дали продажбата на силата за месеци напред е по-добрия вид за страната (предвид, че и самата централа е държавна). Ако междинните борсови цени за ноември и декември се покачат, то това ще значи по-малко доходи, само че има риск от повече разноски за обезщетения на бизнеса, защото и тази мярка продължава да работи до края на годината. Помощи на компаниите се дават при междинна цена на борсата ( " Ден напред " ) над 200 лева./мВтч. А точно продадената авансово сила, огромна част от която ще се изнесе в района, може да спомогне за повишението на цените. И по този начин от една страна страната в този момент получава по-малко доходи, а след това може да се наложи да прави повече разноски.

Като прибавим и несигурността на пазарите от геополитическите събития, Войната в Украйна и тази в Израел, рискът от продажбата на ток за дълъг интервал напред става даже още по-голям. Природния газ да вземем за пример се.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР