Пътуването с влак в Япония е истинско преживяване. Високоскоростните влакове

...
Пътуването с влак в Япония е истинско преживяване. Високоскоростните влакове
Коментари Харесай

Какво се случва, когато влак в Япония закъснее с 1 минута

Пътуването с трен в Япония е същинско прекарване. Високоскоростните влакове "Шинкансен " са една от гордостите на нацията.

Когато някой от тези футуристични влакове-стрели спре на платформата, остава там тъкмо 12 минути. Всичко е изчислено - пет минути за слизане и качване, а екипът, който би трябвало да почисти влака, има тъкмо по 12 секунди за един ред седалки, написа


Точност до секундата

Разбира се, прецизният график и дисциплината се отнасят и за машинистите. "В Япония машинистите са подготвени да управляват графика на влаковете до минутата, даже до секундата ", изяснява генералният секретар на West Japan Railways Макото Маекава. "С течение на времето за тях това става нещо, което се схваща от единствено себе си. Стараят се да идват в точния момент и прецизно извършват упованията. "

Хирофуми Вада е следвал тъкмо този принцип през цялата си 40-годишна кариера в компанията West Japan Railways (JR West). До една съдбовна заран през юни 2020-а година в една от провинциите в Западна Япония. Вада трябвало да закара един бракуван трен до депото. Но чакал празния трен на неверния коловоз и до момента в който открил грешката, минали две минути. Предаването на влака от единия ватман на другия се забавило.

Едната минута била наваксана

Вада побързал, наваксал половината забавяне, само че въпреки всичко дошъл в депото с минута по-късно. Работодателят на часа споделил: няма добра работа, няма заплата - и удържал към 40 цента от заплатата му. "Японските железници доста се стараят да бъдат точни и мисля, че обществото също чака това ", споделя юрист Акане Нишияма, който пази ползите на Вада. "Но въпросът е - в случай че машинистите не съумеят да изпълнят условията, може ли това да се третира като несъблюдение на трудовите отговорности? "

Вада подал тъжба против работодателите си поради удръжката от заплатата - не поради санкцията, а в очакване на трайна смяна в политиката на компанията. В Япония при забавяне единствено от няколко секунди всеки ватман би трябвало да взе участие в така наречен дисциплинарно образование: разчистване на влакове, писане на писма с извинения. Определено неприлично отношение към чиновниците.

Машинистите са напрегнат

Настояването влаковете да се намират на местоназначението си на секундата един път към този момент докара до злополука през 2005-а година. За да навакса закъснението, машинистът взима завой прекомерно бързо. Влакът дерайлира, при което умират над 100 души. "Ако има забавяне, това може да накара машиниста да стане припрян или да кара безразсъдно, с цел да компенсира закъснението ", споделя синдикалистът Маекава.

Вада е на същото мнение. "Искам да употребявам случая, с цел да се предотврати това в бъдеще и да се сътвори среда, в която водачите могат да работят рационално, без напрежение и стрес. "

Вада обаче не съумява. Той получава правдивост - компанията би трябвало му връща 40-те цента от заплатата. JR West обаче няма да заплати нито компенсацията от съвсем 15 000 евро, нито хонорара на юриста. Това решение надали ще стимулира железопътната компания да премисли метода, по който се отнася към своите чиновници. Борбата на Хирофуми Вада се оказа безрезултатна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР