Министерският съвет, воден от служебния премиер Димитър Главчев, отмени решението

...
Министерският съвет, воден от служебния премиер Димитър Главчев, отмени решението
Коментари Харесай

Лекари с коментар за частната болница Мама и аз

М инистерският съвет, воден от служебния министър председател Димитър Главчев, анулира решението за основаване на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Мама и Аз “ в София.

„ България от доста години има потребност от национална детска болница. Но анулацията на решението за основаване на болница „ Мама и Аз “ е положително, тъй като в София има задоволително детски отделения. Не съм срещу частната самодейност, само че тук не е изработен план от какво имат потребност децата ", сподели в ефира на  доц. доктор Йорданка Узунова, шеф на Клиниката по педиатрия в УМБАЛ " Лозенец.

По думите ѝ дефицитът на медицински сестри е огромен. „ Не са премислени много по-сериозни проблеми в детското опазване на здравето, а ние ще вършим болница, която няма да вземе нови фрагменти, а ще отмъкне от готовите ”, добави тя. И акцентира, че точно заради липса на медицински сестри има заплаха да бъде закрито детското поделение в Национална кардиологична болница.

Според доктор Стефан Константинов, някогашен министър на опазването на здравето, безусловно нестимулирано и доста учудващо е повдигането на тази тематика в предизборна обстановка. „ Чест прави на Димитър Главчев, че реагира бързо. Това припомня на години, когато имаше чуваемост на обществото. Последните години страната тотално изоставя опазването на здравето, с цел да фаворизира частните търговски ползи ”, сподели Константинов. Той добави, че през годините държавните лечебни заведения са мачкани.

По думите му изрично няма място за две детски лечебни заведения в София, тъй като няма нито задоволително личен състав, нито толкоз доста пациенти.

Според доктор Константинов заетостта на детските кревати е 52%. „ Прекалената конкуренция на здравните заведения в столицата ще има по-скоро отрицателен резултат. Ежедневно виждам пациенти, на които се оферират безсмислени интервенции. Влиза се в обстановки да се лекуват и здрави хора. Това са вредите на по този начин наречената конкуренция ”, акцентира Стефан Константинов. По думите му въпросът за детската болница изисква доста по-гъвкаво мислене от страна на политиците. „ Единствената тематика, по която има консенсус, е, че от такова заведение има потребност ”, сподели още той.

Целия диалог гледайте във видеото.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР