Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да

...
Русия внесе в ООН проекторезолюция, която призовава всички страни да
Коментари Харесай

Русия внесе в ООН резолюция за забрана на оръжията в космоса

Русия внесе в Организация на обединените нации проекторезолюция, която приканва всички страни да подхващат незабавни дейности за попречване на разполагането на оръжия в галактическото пространство, седмица откакто Москва наложи несъгласие на резолюция на Съединени американски щати и Япония за прекъсване на конкуренцията във въоръжаването в космоса, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Руската проекторезолюция отива по-далеч от американско-японското предложение, като приканва освен за старания за прекъсване на разполагането на оръжия в галактическото пространство, само че и за попречване на " опасността или потреблението на мощ в галактическото пространство ", освен това " за безконечни времена ". В плана се споделя, че това би трябвало да включва разполагането на оръжия " от космоса против Земята и от Земята против обекти в галактическото пространство ".

Налагайки ветото преди седмица, съветският представител в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи пред Съвета за сигурност, че американско-японският план не стига задоволително надалеч в възбраната на всички типове оръжия в космоса. Резолюцията, на която беше наложено несъгласие, беше съсредоточена само върху оръжията за всеобщо заличаване, в това число нуклеарните оръжия, и не загатваше други оръжия в космоса, отбелязва АП. Тя щеше да призове всички страни да не създават или разполагат нуклеарни оръжия или други оръжия за всеобщо заличаване в космоса, както е неразрешено според интернационален контракт от 1967 година, утвърден от Съединени американски щати и Русия, и да се съгласят с нуждата от инспекция на спазването на това обвързване.

Преди резолюцията на Съединени американски щати и Япония да бъде подложена на гласоподаване на 24 април, Русия и Китай предложиха корекция, която приканва всички страни, изключително тези с галактически благоприятни условия, " да предотвратят вечно разполагането на оръжия в галактическото пространство и опасността за потребление на мощ в галактическото пространство ". При обаче тя не съумя да събере минималния брой от 9 гласа " за " в 15-членния Съвет за сигурност, напомня АП.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР