На нощната страна на екзопланетата Астролабос винаги е тъмно и

...
На нощната страна на екзопланетата Астролабос винаги е тъмно и
Коментари Харесай

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

На нощната страна на екзопланетата Астролабос постоянно е мрачно и бурно.

(Във видеото може да научите повече за: Телескопът „ Джеймс Уеб ” снима екзопланета)

Там, в непрекъснатата сянка, обърната настрана от звездата-домакин WASP-43, небето на газовия колос, прочут още като WASP-43b, е обсипано с разбиващи се облаци, само че това не е всичко. Екзопланетата е толкоз покрай звездата, че температурата ѝ даже през нощта изгаря с топлота, която изпарява скали - което значи, че тези облаци евентуално са формирани от минерали.

„ С новите благоприятни условия за наблюдаване на JWST WASP-43b беше оголен в невиждани елементи “, споделя астрономът Лаура Крейдберг от Института по астрономия „ Макс Планк “ (MPIA) в Германия.

„ Виждаме комплициран, негостолюбив свят с гневни ветрове, големи температурни промени и разнородни облаци, евентуално формирани от скални капки. WASP-43b е увещание за големия диапазон от климатични условия, които са вероятни на екзопланети, и за многото способи, по които Земята е специфична “ , споделя Крейдберг.

Астролабос е открит през 2011 година и по това време е най-близко орбитиращата екзопланета „ парещ Юпитер “, откривана в миналото - свят с размерите и масата на Юпитер, само че с орбитален интервал от едвам 19,2 часа.

Wild, Extreme Exoplanet Blanketed by Clouds of Vaporized Rock – But Only at Night
— Paulo Pereira
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР