Пътуването с влак изживява своя ренесанс. Търсенето на високоскоростни влакове,

...
Пътуването с влак изживява своя ренесанс. Търсенето на високоскоростни влакове,
Коментари Харесай

От Orient Express La Dolce Vita до NostalChic: Ренесанс на жп пътешествията

Пътуването с трен изживява своя подем.

Търсенето на високоскоростни влакове, първокласни направления и дневни и нощни влакове на дълги дистанции се усилва по целия свят.

В доста страни пътуванията към този момент надвишават равнищата от 2019 година – доста по-бързо, в сравнение с предвидиха специалистите.

За доста туристи най-хубавите пътувания с трен са независима дестинация, незабравимо преживяване, което може да варира от вагон, предлагащ 360-градусова гледка към швейцарските Алпи, до суперлуксозен " хотел на релси " като емблематичния венециански Simplon-Orient-Express.

Ето някои от най-хубавите нови влакове, с които ще можете да пътувате през 2024 година, класирани от CNN.

От Париж до Берлин

Връзките сред две от най-посещаваните европейски столици обичайно са много слаби, като от 90-те години на предишния век няма директни влакове.

Това обаче се промени с въвеждането на пряк нощен трен, обслужван от ÖBB (Австрийските федерални железници).

Първоначално ще се движи три пъти седмично през Страсбург и Франкфурт, а през есента на 2024 година връзката " Nightjet " ще стане нощна, осигурявайки висококачествена директна услуга за бизнес пасажери и туристи.

Както и при другите скорошни направления на " Nightjet ", търсенето се чака да бъде огромно. Цените на местата стартират от 33 $, а на спалните кабини - от 105 $ на човек.

Изглежда, че Париж-Берлин също ще се снабди с дневна връзка, защото SNCF (френската държавна железопътна компания) работи с немския си сътрудник за въвеждането на пряк високоскоростен трен TGV през 2024 година, като пътуването ще лишава към седем часа.

Очаквайте вести по този въпрос към края на годината.

Новият суперлуксозен трен на Италия

Година по-късно от предстоящото, новият превъзходен суперлуксозен трен на Италия " Ориент Експрес - La Dolce Vita " ще посрещне първите си пасажери през 2024 година

Създаден от френската хотелска група Accor, влакът е ориентиран към пасажери, които се интересуват от дизайн, като се отхвърля от обичайния жанр Belle Epoque на влака Simplon-Orient-Express във Венеция и заменя интериора с италиански фон, изкуство и архитектура от 60-те години на предишния век, както и с външен тип, въодушевен от първокласни моторни лодки като именитата Riva Aquarama.

Корабът ще прекоси Италия от север на юг по шест постоянни маршрута, показващи безбройните исторически съкровища на страната - от Италианските Алпи, Венеция и Рим до Матера и Палермо на юг.

Пътуванията до Сицилия ще включват незабравимо секване на Месинския пролив с последния пътнически ферибот в Европа.

Хиперлуксозният трен с 11 вагона ще разполага със моден " Бар-вагон " с музика онлайн и игри, 12 първокласни купета, облицовани с дърво и 18 съществени жилището, оборудвани с двойни кревати, диван, фотьойли и независима баня.

Пътниците ще се любуват на петзвездно обслужване на борда, вкусвайки италианска гастрономия, районни и сезонни артикули и най-хубавите виновност.

Откриването е с шест еднодневни или двудневни маршрута от Рим на цена от към 2000 $ на човек, а по-късно ще бъдат добавени интернационалните направления до Париж, Истанбул и Сплит на хърватското адриатическо крайбрежие.

Това дава обещание да бъде прелестно преживяване за 62-ма щастливци, които си обезпечат място за всяко пътешестване.

От Брюксел до Прага със спален вагон

Тъй като търсенето на нощни влакове в Европа към този момент надвишава предлагането, няколко амбициозни стартъпа показаха проекти за въвеждане на вълнуващи нови направления.

Белгийско-холандската кооперация European Sleeper потегли по релсите през 2023 година, а през май 2024 година ще разшири влака Брюксел-Берлин до Дрезден и Прага, осигурявайки по този начин нужната директна връзка сред градовете в Западна и Централна Европа.

Свързвайки четири от горещите туристически точки на континента, местата и леглата към този момент са доста търсени, изключително през пиковите летни месеци за туристите.

Обновените вагони разполагат със спални пространства, кушет-легла и накланящи се седалки, предопределени за пасажери с разнообразни бюджети, както и с съвременни функционалности като точки за зареждане и WiFi.

Брюкселският хъб на European Sleeper също по този начин открива благоприятни условия за английските и френските пасажери да доближават по-лесно до централноевропейските градове посредством лесни връзки с интернационалните влакове Eurostar в белгийската столица.

Висока скорост до Помпей

Повече от четири милиона души годишно посещават Помпей в Южна Италия, прочут с това, че е опустошен от вулканично изригване през 79 година пр.н.е.

За тези, които употребяват публичен превоз, пътуването не постоянно е елементарно, защото се постанова в Неапол да се премине от влаковете от националната мрежа към разнебитения и стар локален превоз - прословутите влакове Circumvesuviana.

Но това ще се промени през 2024 година, когато ще има седмична директна високоскоростна връзка от Рим, която ще лишава единствено два часа.

Националната железопътна компания Trenitalia уголемява връзката след пробна употреба през 2023 година, като употребява своите превъзходни високоскоростни влакове Frecciarossa (Червена стрела).

Вместо един ден в месеца, както беше през 2023 година, маршрутът към този момент ще се извършва един път седмично.

Заминавайки от Рим малко преди 9 ч. сутринта, пътуването дава на посетителите осем часа, с цел да прегледат Помпей и отново да се върнат в Рим до 21 ч. за късна вечеря.

За да се спести време, входните билети и информацията се дават във влака, а специфични рейсове транспортират пасажерите от гарата до руините.

Лошата вест? Влакът се движи единствено в неделя и на избрани публични празници.

От Мадрид до Париж в бърз жанр

Въпреки милиардите долари, вложени в нови високоскоростни връзки под Пиренеите, трансграничните железопътни услуги сред Испания и Франция сега са окаяни - единствено няколко влака дневно.

Това ще се усъвършенства през 2024 година, когато испанските и италианските железопътни компании ще се конкурират с френските TGV, които понастоящем обслужват маршрута.

Испанският народен железопътен оператор Renfe вкарва нови направления от Мадрид и Барселона до Лион/Марсилия през 2023 година, а Trenitalia разгласи проекти за връзка Париж-Барселона-Мадрид през 2024 година, като ще употребява своите влакове Frecciarossa с 249 км/ч.

Trenitalia към този момент оперира сполучливо във Франция и Испания, а новият маршрут Париж-Барселона ще даде разширени благоприятни условия за високоскоростни пътувания, като се свърже със своята обособена интервенция Iryo, която се конкурира с Renfe по няколко маршрута, излизащи от Мадрид.

Според Луиджи Ферарис, основен изпълнителен шеф на FS Italiane, групата-майка на Trenitalia, компанията също по този начин има желание да открие нови железопътни направления, свързващи Испания и Италия през Южна Франция - претрупан кулоар, който понастоящем се господства от самолетните компании заради неналичието на бързи и директни влакове.

Носталгия във VIP жанр

Влакът " NostalChic " на железницата Горнерграт води единствено 22 посетители седмично до най-високата открита жп последна станция в Европа на 10 170 метра надморска височина, като се любуват на невероятни панорамни гледки към Матерхорн и десетки други алпийски върхове.

Шестчасовото ВИП прекарване, което стартира с швейцарски питиета и закуски в Цермат, включва спирки за фотоси, подобаващи за Instagram, обезпечено място до прозореца в красиво реставрирания трен със зъбно колело от 60-те години на предишния век до Горнерграт и локален лидер.

Има и четиристепенна гурме вечеря с вино в четиризвездния Riffelhaus 1853 в Рифелалп, сред Цермат и Горнерграт. Преживяването се предлага единствено един път седмично и коства 365 $ на човек.

Алтернативно, общоприетоо в двете посоки пътешестване (с постоянен влак) от Цермат до Горнерграт коства 115 $ на човек с 50% отстъпка за притежатели на Swiss Travel Pass.

Около света за 80 дни

4 континента, 13 страни и 7 първокласни влака за 80 дни – най-хубавото прекарване за ценителите на железопътните пътувания ще тръгне в края на 2024 година

Специализираната туристическа компания Railbookers е съставила нов колосален маршрут, включващ седем от най-емблематичните влакове в света: Rocky Mountaineer в Канада, The Belmond Royal Scotsman, Venice Simplon-Orient Express, Golden Eagle Danube Express в Централна Европа, The Maharajahs' Express в Индия, Rovos Rail в Южна Африка и най-луксозния трен в Югоизточна Азия - неотдавна възобновения Eastern & Oriental Express.

" Търсенето на първокласни влакове продължава да пораства и в отговор на това ние създадохме най-хубавото пътешестване в листата ", споделя Франк Марини, основен изпълнителен шеф и президент на Railbookers.

" Тъй като следим наклонност за съчетание на направления, които да включват няколко първокласни влака, ние пригодихме този маршрут с по-малки, персонализирани направления, включващи тези емблематични влакове. "

Пътниците, които подхващат цялото 80-дневно пътешестване, започващо от 119 599 $ на човек, ще потеглят от Ванкувър на 28 август, като ще продължат през повече от 20 града в Европа, Индия, Южна Африка и Малайзия до крайната си дестинация в Сингапур.

Хотелите, прехвърлянията на багаж, полетите, множеството хранения и екскурзиите отвън влака се поемат от туристически експерти, като ви оставят свободни да се отпуснете и да се насладите на еднократното пътешестване по света.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР