Пътната агенция обяви открита процедура за избор на строителен надзор

...
Пътната агенция обяви открита процедура за избор на строителен надзор
Коментари Харесай

Пътната агенция се загрижи за опазването на животните в Кресненското дефиле

Пътната организация разгласи открита процедура за избор на строителен контрол при изработването на техническия план и осъществяването на ограниченията за намаляване на въздействието на трафика върху дивите животни и птиците в Кресненското дефиле, посочени в решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 г.одина. Прогнозната стойност е 59 000 лева без Данък добавена стойност. Кандидатите могат да подават предложения до 17:30 ч. на 21 май.

Мерките ще обзет близо 16-километров сектор от път I-1 Крупник - Кресна сред 380-ти и 396-ти километър - част от дясното платно на Автомагистрала „ Струма “, лот 3.2. Предвидено е създаване и модифициране на оградни и дефрегментационнни уреди за отбрана на животните и птиците в региона, модифициране на съществуващите водостоци, с цел да се обезпечи безконтролен достъп и прекосяване на дребните животни.

От двете страни на пътя ще се инсталират мрежи с височина 1,20 м, които да не разрешават на животните да излизат на пътното платно, а на огромните уреди ще се слагат мрежи за птици с височина 4 м. Мерките ще бъдат изпълнени без прекъсване на трафика и задачата е запазване на биологичното многообразие в региона и повишение на пътната сигурност. Прогнозната стойност на публичната поръчка е 2 440 780 лева без Данък добавена стойност или 2 928 936 лева с Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 300 дни.

Отсечката от път Е 79 през Кресненското дефиле е една от най-критичните от републиканската пътна мрежа от позиция на пътната сигурност. Най-честите пътно-транспортни катастрофи са от погрешно изпреварване и нахлуване в лентата за насрещно придвижване и шофиране с несъобразената скорост. Недостатъчната видимост, дребният брой места, където е позволено изпреварването и високата скорост на придвижване са едни от главните аргументи за пътни произшествия. В тази връзка, при осъществяването на публичната поръчка, ще се направи и разбор на показаните от Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “ ограничения за актуализация на секторите, където се вкарва възбрана или се позволява изпреварването. Ще се проучва и потребността от създаване на нови ограничаващи системи, нови пътни знаци, както и система за видеонаблюдение, за информиране и пренасочване на трафика.

Повече от 20 години природозащитните се борят автомагистрала "Струма " да се построи по този начин, че да се запази Кресненското дефиле. Мястото е една от най-богатите на диви растения и животни територии в България, част от мрежите „ Натура 2000 “, КОРИНЕ и значима орнитологична зона съгласно Birdlife International. То е ситуирано на границата на средиземноморската и средноевропейската естествени зони, заради което живият свят там е изумително богат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР