Първото нещо, което си помислихме при тази новина, е, че

...
Първото нещо, което си помислихме при тази новина, е, че
Коментари Харесай

Това е перфектното парче пица

Първото нещо, което си помислихме при тази вест, е, че съвършеното парче пица е друго за всеки. Един я избира с дебело тесто, различен - с съвсем отсъстващо. За един идеалната пица е с прошуто и моцарела, а за различен - с ананас и царевица (продукти, които италианците не свързват с пица).

Как и какъв брой би трябвало да изпечена обаче е различен въпрос, а отговорът му се заема да даде Андрей Варламов, който работи в изследователския институт Consiglio Nazionale delle Ricerche в Рим.

 Снимка 388213

Проучването му би трябвало да е било много прелестно - в продължение на няколко месеца Варламов обикаля пицарии из Италия, пробва творбите им и беседва с майсторите-пицари. Накрая схваща, че тайната на идеално изпечената пица е в салдото сред температурата на огнеупорните тухли на дъното на пещта, върху които се пече, и температурата, която доближава до горната й част.

Идеалната температура за печене на пица се оказва 330 градуса (говорим за пещ на дървени въглища). На нея пицата се изпича за две минути.

И тук идва подлият миг - когато заведението е претъпкано, пиците би трябвало да стават бързо. А това значи повдигане на температурата в пещта до 390 градуса и печене за към 50 секунди. Резултатът - хрупкава коричка, само че... суров заряд.

 Снимка 388214

Затова съветът на италианските пицари от Неапол до Палермо е следният: яжте в пицария преди 20 и след 22 ч. Двата часа са пикови за заведенията, което значи намалено качество на продукцията.

А какво да вършим, в случай че си подготвяме пица у дома и, естествено, не разполагаме с пещ? Ето формулата: фурна на 230 градуса и печене в продължение на 170 секунди.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР