Първото и най-важно нещо е да се гледат краткосрочни, средносрочни

...
Първото и най-важно нещо е да се гледат краткосрочни, средносрочни
Коментари Харесай

Александър Николов: Поскъпването на природния газ може да не е толкова голямо

Първото и най-важно нещо е да се гледат краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Краткосрочно - това, което беше оповестено като планирана цена е на фона на разпоредбите, които би трябвало да се съблюдават към съответно сдружение и входирането на документи към регулатора. Но следва да се има поради, че в деня, в който беше направено предложение, до днешна дата, цените на природния газ са доста по-ниски.

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов пред медии след Годишната конференция на бизнеса с държавното управление.

По думите му до края на месеца цените на газа могат да останат в такива стойности и даже по-ниски равнища.

Това обаче ще е допустимо под едно изискване - в случай че войната в Украйна не ексалира и няма още разтърсвания на газовия пазар, акцентира енергийният министър.

" Алтернативните трасета и доставки са способ, който може да докара до доста по-ниски цени ", уточни Николов във връзка с средносрочни и дълготрайни ограничения за газовите доставки у нас.

В края на декември бизнесът поддържа и предложи някои от детайлите в структурите на обезщетенията. До размера на средствата, които са налични в системата и бюджета, сме създали всичко допустимо. Естествено е, че не стигат и естествено, че цената е извънредно тежка за цялото общество, само че в последна сметка това е цената на война, разяснява министърът.

Най-големият клиент на " Булгаргаз " и енергийната система е " Топлофикация София " - това не е загадка за никого, то е проблем, трупан повече от десетилетия. Със сигурност ще се случи излекуване - по какъв начин това ще се случва зависи от евентуален инвеститорски интерес. Към момента мога да кажа, че има разполагаем сериозен подобен, означи министърът на енегргетиката.

Начинът на работа на сдружението сигурно би трябвало да се промени и да наподобява по друг метод, само че той посочи, че не е наложително да има продажба на " Топлофикация София " - може да има външен мениджмънт и дълготрайно партньорство, само че това занапред би трябвало да се прецизира.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР