Първоначално очертаният хоризонт за съществуване на ротационния кабинет Денков-Габриел е

...
Първоначално очертаният хоризонт за съществуване на ротационния кабинет Денков-Габриел е
Коментари Харесай

Среща на бизнеса с правителството | Николай Денков: Ротационният кабинет може да продължи работа и след 2024 г.

Първоначално обрисуваният небосвод за битие на ротационния кабинет " Денков-Габриел " е до края на 2024 година, само че ръководството на този принцип може да продължи и по-късно. Тази догадка позволи министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос към него при изказването му на 17-ата годишна среща на бизнеса с държавното управление, проведена от " Капитал ".

. Основните тематики на конференцията са основните вътрешни проблеми и интернационалните предизиквателства, както и държавните цели за идната година.

Николай Денков очерта три групи предпочитани действия на кабинета. Първата е усъвършенстването на българските институции, чиито промени са забавени от години - правосъдната система, държавната и регионалната администрация, които да се цифровизират, обучение и опазване на здравето. На второ място са дейностите по консолидиране в другите интернационалните институции, като приоритет са Шенген и еврозоната, само че също по този начин и Организация за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), някои структури на Организация на обединените нации и други Трето - рационализация на българската стопанска система с упоритостта България да се включи в най-трудните и най-съвременните производства. " Трябва да развием и институциите, и да се интегрираме добре в интернационален проект, да стабилизираме политическата конюнктура ", разяснява Денков като фактори, директно свързани с упоритостта за рационализация на стопанската система.
Как се вземат решения в ръководството
На въпрос по какъв начин се вземат управническите решения, с цел да се осъществят тези упоритости, ротационният министър председател изясни, че той и вицепремиерът Мария Габриел дискутират всички значими въпроси, с цел да могат да обезпечат както поддръжка от партиите в Народното събрание, по този начин и последователност след ротацията. Денков разяснява познатия до неотдавна едноличен управнически модел на страната с думите, че първоначално той наподобява по-ефективен, тъй като решенията се постановат по-бързо, само че " в дълготраен проект този вид ръководство сподели съществени дефицити ". Всеизвестно е, че България е парламентарна република, само че на процедура постоянно страната е ръководена еднолично - както от налагания модел през годините на предходното упревление, по този начин и след това от президента през служебните му държавни управления, добави Денков.
Реклама
По думите му сега има добър разговор сред Министерския съвет и Народното събрание, а като образец той уточни решението за лишаване концесията на " Лукойл " в Росенец. Процесът той разказа по този начин: " Първото решение (предложение в Народното събрание - бел.ред) не беше съветвано с нас, обадихме се, успяхме да обсъдим, беше променено сред първо и второ четене, крайният вид беше припознати и от нас ".

Премиерът разяснява, че единствената институция, която не се включва в опитите за разговор, е президентството. " Със обстановката, която се развива край нас това е много нездравословно ", установи Денков.

По думите му " сега вършим нещо доста потребно за България, може би част от хората не го схващат ".
Как глобен за корупция ще прави асортимент за антикорупционен орган
С предизборната обстановка министър председателят изяснява обстоятелството, че ГЕРБ и един глобен народен представител по световния акт Магнитски от Движение за права и свободи изземат самодейността да споделят политики, в това число и решенията на кабинета. " Неуспехът е сираче, триумфът е припознат от всички ", сподели Денков.
Реклама
" Началната самодейност, с цел да бъде осъществено това държавно управление, пристигна от ПП-ДБ. Наша беше самодейността да стартираме диалозите. Колегите от ГЕРБ-СДС се включиха в този развой, дружно уточнихме законите, дружно обсъдихме състава на Министерския съвет, колкото и някой да се пробва да се дистанцира ", изясни гледната си точка министър председателят. Според него, в този момент, преди локалните избори, останалите партии, които поддържат кабинета, се причисляват към триумфите на държавното управление.

За разлика от тях, опозицията - " другите партии " като " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, единствено подлагат на критика, само че без да посочат опция. " Те не вършат нищо, споделят че има проблеми, само че не оферират положителна самодейност ", съобщи Денков.
Ключово за промяната в регулаторите са хората
Управляващите не просто осъзнават значимостта на промяната в регулаторните органи за бизнес климата в страната, само че и декларират упоритост тази промяна да не остане единствено на хартия. В този подтекст Денков акцентира на качествения асортимент на хората. " Осъзнаваме, че не е задоволително единствено да сменим законите, да усъвършенстваме конституцията, основно е кои са хората, които ще влезнат на съответните позиции (в регулаторите - бел.ред.) ", съобщи министър председателят. По думите му крайната цел е в другите институции да влязат хора както с експертни, по този начин и с морални качества. Точно с тази цел към този момент се залага друг развой на номиниране на фрагментите, сподели той и даде образец с метода на конструиране на антикорупцинната комисия, признат с новия Закон за противопоставяне на корупцията. " Изрично се основава номинационна комисия, която ще е формирана от хора отвън Народното събрание, с цел да обезпечи транспарантна и обществена процедура, с която да бъдат оценени претендентите и чак по-късно - показани на Народното събрание ", разказа Денков. Той добави, че ръководещите се пробват да избегнат досегашните скрити механизми, посредством които въз основата на партийни квоти в регулаторите са назначавани хора, които имат задължения към тези, които са ги изпратили там.

На въпрос дали няма несъгласие в думите му за нов асортимент и фактическата обстановка, че изборът ще зависи от глобени за корупция депутати по акта " Магнитски ", Денков отговори, че по този начин работи демокрацията. " Да, хора глобени ще утвърждават номинациите за антикорупционната комисия от една страна, само че от друга ще утвърждават и другите ", заключи министър председателят.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР