Първо: обич, не гордост. Обичта значи грижа. Погрижи се за нещо

...
Първо: обич, не гордост.
Обичта значи грижа. Погрижи се за нещо
Коментари Харесай

Първо: обич, не гордост - ЗОРНИЦА ХРИСТОВА

Първо: любов, не горделивост.

Обичта значи грижа. Погрижи се за нещо в тази страна, направи го по-хубаво, в сравнение с е. После, като искаш, можеш да се гордееш с него. За другото нямаш заслуга.

Не се срамувай от страната си, не се хвали с нея. Всички страни имат качества и дефекти, също като всички хора. Приеми я с особеностите ѝ и гледай напред.

Познавай страната си. Любопитствай – създатели, дето ги няма в учебника, история, която не се учи в учебно заведение, дребни села, дето ги няма в туристическите справочници.

Питай бабите си и дядовците си. Запиши разказите им – техните мемоари са различен тип история.
Пътувай, познавай и други страни, не бързай със сравненията, натрупай опит.

Обърни внимание кои от нещата, които харесваш, виреят добре у нас. Палмите са ефектни, само че зиме би трябвало да се прибират на топло, другояче ще загинат. Виж, здравецът се оправя добре. Доматите също, макар че са пренесени от Америка. Преди да пренесеш мода, концепция, метод на правене на нещо си, намерения дали ще се „ хване “ добре тук. Хвърляй напъните си в жизнеспособни хрумвания.

Говори и пиши на добър български. Защо да скачаш на сакат крайник, като можеш да вървиш?

Чувствата не анулират положителния усет. Трикольорните салати, изкуствените „ руини “, спортните екипи с гербове или фотоси на герои, лъжливите „ исторически “ открития за напомпване на самочувствието или примамване на туристи са просто пошли.

Ако цениш страната си, откри същинска рецепта, резервира тъка̀ните от баба ти престилки, настоявай същинските археологически монументи да бъдат защитавани и съответно показани. Докато строим на Трапезица (и на Яйлата, и под дърво и камък!), из цялата страна са оставени да се разрушават средновековни църкви.

Не ненавижда никого поради неговия генезис. Нито пък смятай, че някой е по-добър от теб единствено тъй като е от различен народ. Идиоти има на всички места. Свестни хора също.

Не мисли патриотизма за неприятна дума единствено тъй като зад нея се крият мошеници.

България не е единствено фолклор, цървули и казанлъшки рози. Гледай оттатък клишетата. Използвай очите си. Литературата ни не свършва с конспекта в учебно заведение. Имаме и други художници с изключение на Майстора. Изкуството не служи, с цел да се гордеем с него, а с цел да доставя наслаждение и (или) да ни предизвика да се замислим.

Открий какво обичаш. Не горделивост, любов.

създател:

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ  в  Телеграм :

Вижте още: 19 омайващо красиви фотоси от България

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР