Първо беше Япония, след това... Европа. Сега инвеститорите сканират света

...
Първо беше Япония, след това... Европа. Сега инвеститорите сканират света
Коментари Харесай

Японизацията - голямата заплаха пред света през 2020 г.

Първо беше Япония, по-късно... Европа. Сега вложителите сканират света за идващото огнище на застояла инфлация и намаляваща рентабилност, събитие известно в икономическите среди с термина " японизация ".

Всъщност за опасност от " японизация " приказват от ден на ден специалисти. Какво значи това казано с елементарни думи - нескончаем интервал на невисок напредък и ниска инфлация за стопанската система и пазарите, почнал при започване на 90-те години в Япония и продължаващ и през днешния ден.

Паричните количествени облекчения и режимът на ниски лихви в Европа доведоха до негативни лихви по депозитите и облигациите в района, като мнозина споделят, че обстановката значително прилича на " изгубените десетилетия " в Япония.

Това е камшик, който заплашва да се популяризира и в други страни - може би даже в Съединени американски щати, съгласно пазарни наблюдаващи. Най-голямата международна стопанска система може да се нуждае единствено от леко плъзгане към " елементарна криза ", с цел да понижи Фед лихвените равнища към нула, съгласно Ян Лоис, старши консултант по дълготрайните вложения и тактики в JPMorgan Chase & Co.

Докато мощните данни за пазара на труда, за ноември, облекчиха опасенията за иден спад в щатската стопанска система, кривата на доходността на страната към този момент алармира за настъпване на криза. Ако това се случи, Фед може да подражава на сътрудниците си от Япония и еврозоната, като понижи % до нула и още веднъж вкара стратегии за количествени облекчения, счита Лоис.

Добавете и риска от " затваряне " на щатското държавно управление, идните президентски избори и несъразмерните световни спестявания и можем да вървим към среда на " години с близки до нулата лихвени проценти и рентабилност на облигациите ", прибавя още специалистът.

Това е сюжет, който кара централните банкери да са бдителни. Членът на Федерлания запас Лаел Брайнард даже към този момент стартира да стартира концепцията за покупка на активи от Фед, с цел да се подтиснат краткосрочните разноски по заемите, при сюжет с нулеви лихвени проценти. Това би било близо до контрола на кривата на рентабилност, в жанр японската централна банка.

Очаква се основателите на политиката на Фед и Европейската централна банка да не подхващат дейности след срещите си през декември. За Фед това ще е опция да отбрани статуквото след три понижения на ставки през тази година.

Експерти и вложители чакат Фед да резервира лихвените проценти минимум през първото тримесечие на 2020 година С инфлацията, която към момента е висока, ръководителят Джером Пауъл е в извънредно удобна позиция.

" Централните банки нямат различен избор, с изключение на да поддържат рисковите активи и цените на останалите активи досега, в който е допустимо фискално разширение ", съгласно Ричард Ходжс от Nomura Asset Management, представен от CNBC.

В Италия политическият риск не направи доста, с цел да възпре вложителите да предвиждат, че доходността може да доближи 0% през идната година на фона на спекулациите, че ЕЦБ би могла да понижи лихвените проценти с още едно равнище. Междувременно, Гърция, която преди 7 години се изправи пред разноски по заемите от 44%, в този момент предлага ставки от едвам 1.5%!

Отрицателните облаги и потока от парични средства в ЕЦБ помогнаха за облекчение на напрежението в най-засегнатите членове на еврозоната, само че също по този начин затрудниха банките в района да изкарват облаги. Пенсионните спестявания също са изложени на риск, което основава все по-силна реакция.

И все пак, други две от развитите страни - Англия и Австралия - също могат скоро да капитулират до нулева или под нулева рентабилност.

" Японизацията е нещо огромно, което ще отнеме доста дълго време, с цел да се разплете ", споделя Крис Рандс, управител на пари в Nikko Asset Management Ltd. в Сидни, който ръководи 224 милиарда $ в международен мащаб. " Истинският проблем в Европа е, че когато другите кихват, ние настиваме ", добавя още специалистът.

Повратна точка

Централната банка на Австралия може да бъде идната, която да се причисли към ЕЦБ и японската централна банка по в миналото немислимия маршрут на количествени облекчения, откакто понижи лихвите до рекордно ниското равнище от 0.75% на годишна база.

" Ние резервираме дългогодишната си визия, че паричният % е на път към 0.25% и ще последват количествени облекчения в страната ", съгласно Шейн Оливър, началник на капиталовата тактика в AMP Capital Investors Ltd. " За да стигнем до 2.3% растеж на стопанската система, каквато е прогнозата на банката се изисква тримесечен пораства от 0.8%, което наподобява много подозрително достижение ", счита още специалистът.

Поне кривата на рентабилност в Съединени американски щати още веднъж стартира да се ускорява при вероятностите за постигане на късния цикъл от евентуалното помирение сред Китай и Съединени американски щати.

Намиране на комерсиално решение обаче, може да не е задоволително, с цел да не се стигне до негативни лихви, съгласно някои специалисти. Дори при по-добри данни за работните места, 10-годишните облигации към момента носят лихви от под 2% от август насам.

Джак Макинтайър, портфолио-мениджър в Brandywine Global Investment Management, чака доходността на щатските държавни облигации да се придържат към същите ниски равнища и през идната година, само че не изключва опцията за пробив на най-ниското равнище на 10-годишните облигации при 1.318% (от 2016 г.).

" Не съм в лагера, който има вяра, че изключителността на Съединени американски щати ще ни държи надалеч от международните дефлационни трендове, които водят до по-ниски лихви ", сподели той.

Японизацията и фондовите пазари

И други специалисти считат, че японизацията е една от най-реалните закани пред водещите международни стопански системи през идната година. Джеси Фелдър, някогашен хеджфонд-мениджър, зад известния блог на Felder Report, счита, че борсата може да бъде изправена пред закъснение в " японски жанр ".

В неотдавнашна обява Фелдър нарисува " сюжет от вида на Nikkei след 1990 година ", което докара до това търговията с японски акции в Nikkei да се задържи с 30% под пика си, който показателят доближи преди 30 години.

Япония наближава четвъртото си подред десетилетие на непрекъснато невисок номинален напредък, инфлация и лихвени проценти.

" Толкова ли е мъчно да се повярва, че откакто американският пазар на акции удари 140% от Брутният вътрешен продукт тази година (подобно на японския пазар при започване на 90-те години), S&P 500 може да претърпи сходна орис? ", Пише Фелдър. " Разбира се, че сме в средата на следващата фикс идея и има единствено място за религия в невъзможното. "

Но сериозната фикс идея по пазарите, изясни той, е " белязана от несъразмерен възторг, който води до религия в невъзможното, което разрешава да се образува балон ". Фелдър споделя, че тъкмо това виждаме в този момент - тъкмо както го видяхме и през 2000-та година.

" Преди 20 години манията, която караше цените към балонизирана територия, беше подправеното поверие, че няма значение какви цени заплащат вложителите за бързо растящите интернет акции ", написа Фелдър.

Днешната фикс идея обаче се управлява частично от концепцията, сподели той, че няма значение каква цена вложителите заплащат за акции посредством пасивни фондове.

" Докато се задържа това разбиране, вложителите ще имат право на историческата норма на възвръщаемост и в случай че цените в миналото спаднат, те постоянно ще се върнат ", сподели Фелдър. " Разбира се и евентуално по-важното е, че има и фикс идея от страна на корпоративните управления, фокусирани върху изкупуването на акции въз основа на подправеното разбиране, че това е най-важното за акционерите в кратковременен проект. "

Фелдър показва, че всеобхватната " подправена религия " през 2000 година се взриви, когато Nasdaq-100 се намали с 80% единствено за 30 месеца, с което доста от най-популярните " dot-com " акции поевтиняха до нула в този развой.

" Страхът ми е, че с цел да може днешната подправена религия да бъде отстранена, може да се изисква доста по-продължителен спад, в който цените дълги години занапред нататък да останат под днешните " сподели специалистът и добави, че акциите постоянно се " връщат от света на мъртвите ".

Теодор Минчев, money.bg

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на активи
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР