Първият по рода си Робокоп – полицейски робот, бе представен

...
Първият по рода си Робокоп – полицейски робот, бе представен
Коментари Харесай

Започна се! Първият полицейски робот ще сее ред в Дубай

Първият по рода си Робокоп – полицейски робот, бе показан в Дубай. Това е първата стъпка към консолидираното на роботите в полицейските сили в Арабското емирство.

Уникалният робокоп е първа трансформация на робот. Той е служител на реда, който ще има опция да изпраща видео до ръководството на полицията от местопроизшествието, да рапортува за установени престъпни прояви, да извърши лицево различаване и да издава фишове за санкции. За да няма проблем с туристите, Робокоп приказва сели девет езика.

Първа версия на Робокоп ще бъде въведена в деяние в моловете и други места със скупчване на туристи. Следващият плануван робот ще посреща посетителите в полицейските сектори и ще размени чиновниците, което правеха това досега. Крайната цел е да се появят роботи, които напълно и пълноценно могат да заместват живата мощ на полицията, само че това за момента е една прекомерно далечна концепция.

В Дубай имат в действителност амбициозни фантазии. По проект до 2030-та го-дина 25% от персоналния състав на полицейските сили би трябвало да бъде за-менен от роботи.

Това не е първият път, в който полицаи-роботи от научните фантастики стават действителност. От февруари насам полицията в Китай към този момент употребява робота АнБот. Подобно на дубайския си другар той прави лицево различаване, разпознава престъпни детайли и даже преследва нарушителите, до момента в който пристигна полиция.

Федор – по този начин пък е името на основания в Русия Робокоп. Той е едно равнище по-нагоре, защото стреля и подвига тежести.

Бъдещето пред роботите-полицаи е ярко. Въпреки това не липсват и критици. Така да вземем за пример и досега не е ясно кой ще дава отговор при взимането на неверно решение от изкуствения разсъдък.

 Полицай Робот в Дубай Снимка: FocusIt

Машината на процедура няма по какъв начин да бъде осъдена при неточност. Едни от международните мозъци - Илън Мъск и Стивън Хокинг, са откровено обезпокоени по отношение на заплахата от изкуствения разсъдък. Те не са уверени, че една машина би трябвало да има функционалностите да санкционира, камо ли да убива хора.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР