Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще представи документ, който

...
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще представи документ, който
Коментари Харесай

Шотландците се готвят да поискат нов референдум за независимост

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън ще показа документ, който съгласно нея съдържа " ясни демократични причини " за прекачване на пълномощия от Уестминстър на районния парламент на Шотландия, което ще разреши организирането на нов референдум за самостоятелност, написа вестник " Скотсман ".

Стърджън ще разгласява документа " Правото на избор на Шотландия " макар изказването на английския министър председател Борис Джонсън предходната седмица, че ще отхвърли вероятно искане за втори референдум.

Преди седмица Шотландската национална партия на Стърджън завоюва 47 от общо 59 места в Камарата на общините. Според нея това е " безспорен " мандат за втори референдум, напомня " Скотсман ".

Искането за втори референдум евентуално ще бъде отхвърлено, написа английският в. " Таймс ". Шотландската национална партия би трябвало да прояви самообладание и да не разреши на екстремистките детайли да завоюват въздействие.

Брекзитът показва неповторим абсурд за независимостта на Шотландия. Колкото по-рязка е раздялата с Европейски Съюз, толкоз по-неизгодно стопански е за Шотландия да се отдели и да се причисли към Европейския съюз. Цената би повишена до смазващи нива, отбелязва английският в. " Телеграф ".-->

Стърджън пропусна една опция предходната година: тя трябваше да каже на своите депутати в националния парламент да се въздържат при гласуването на съглашението на Тереза Мей, което създаваше неповторими условия за обособяване от Англия при допустими условия - или най-малко толкоз допустими, колкото са вероятни след Брекзита, акцентира всекидневникът.

Британският министър председател Борис Джонсън ще би трябвало да се оправи с разделянето в страната, откакто шотландците отхвърлиха Брекзита, написа австралийският в. " Сидни морнинг хералд ", припомняйки, че в първата си тирада след успеха на парламентарните избори министър председателят показа себе си и държавното управление като " консерватори, които се грижат за цялата нация ". Това изказване към този момент беше значително доказано от самите гласоподаватели, откакто той получи поддръжката и на служащи от северната и централната част на Англия, които от десетилетия гласоподават за Лейбъристката партия.

Но в различен смисъл успеха на Джонсън единствено разшири разграничителната линия, появила се не сред небогати и богати, а сред Шотландия и Обединеното кралство . След като през 2016 година шотландците гласоподаваха с огромно болшинство за оставане в Европейски Съюз, те не видяха аргументи да трансформират позициите си и дадоха на обявяващата се срещу Брекзита Шотландска национална партия смазващо болшинство.

Сега вниманието на ШНП и нейния водач Никола Стърджън ще се насочи към участието в различен политически съюз - в Обединеното кралство. По време на първия референдум за независимостта през 2014 година шотландците получиха уверения от консервативни водачи, че гласуването срещу независимостта е най-сигурния метод да останат в Европейски Съюз . Според тях референдумът за Брекзита и последвалите парламентарни избори са " забележителна смяна на събитията " и затова въпросът за независимостта би трябвало да бъде подложен още веднъж. Сега доста ще зависи от договарянията за разлъка с Европейски Съюз, които ще води Джонсън, акцентира австралийското издание.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР