Първият етап на организация за вота в чужбина приключи, 55

...
Първият етап на организация за вота в чужбина приключи, 55
Коментари Харесай

В 290 секции в чужбина ще се гласува с машини, ЦИК показа бюлетините за вота

Първият стадий на организация за вота в чужбина завърши, 55 хиляди са внесли заявки за гласоподаване. 

В 62 страни ще могат да гласоподават българите зад граница. Най-много секции по традиция ще има в република Турция - 165, във Англия 120 и 77 секции за гласоподаване в Германия.
Предстои втория стадий от подготовката на изборите. Той и за нас е по-сложният, по-натовареният стадий. Става въпрос за назначението на членовете на СИК, изпращането на машините и наблюдаващите зад граница, командироването на представителите на страната.
Иван Кондов, непрекъснат секретар на Министерство на външните работи

Над 525 машини ще бъдат изпратени зад граница, оповестиха от външното министерство.

" Тази активност би трябвало да призная, че ни затруднява доста, не мога да го отрека. Става все по-трудно да изпращаме машините зад граница ", призна Кондов.

Междувременно Централната изборателна комисия сподели машините за гласоподаване. На екрана пред гласоподавателите ще се появят партиите в няколко страници, по-късно и номерата на преференциите. След като би трябвало да се натисне бутона “гласувай ”.

" Трябва да чуете звуковия сигнал. След това взимате разписката, преглеждате дали всичко е наред, сгъвате я с текста във вътрешността и отивате да гласувате в урната ", обясниха от ЦИК.

И тази година в цялата страна ще има разяснителна акция за гласуването.

" На 10 септември всички машини ще бъдат доставени в регионалните управи, надлежно от там, по графиците, които са одобрени ще бъдат ситуирани във всички обитаеми места, с цел да се гфласува пробно от всички гласоподаватели ", увери представителят на ЦИК Росица Матева.

На този декор – в бюлетините за чужбина няма преференциален избор. До петък се чака решение за изборните секции в чужбина.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР