Първите хора, стъпили в Австралия пред повече от 50 века,

...
Първите хора, стъпили в Австралия пред повече от 50 века,
Коментари Харесай

Гигантски гущери заплашвали кроманьонците в Австралия

Първите хора, стъпили в Австралия пред повече от 50 века, е трябвало да извоюват мястото си на континента от великански земни влечуги, властвали дотогава там. Това не е сюжет за научнофантастичен филм, а резултат от задълбочено археологическо изследване, оповестено в научното списание Quaternary Science Reviews.

Проучванията демонстрират, че античните гущери били с дължина от по 6 до 7 метра и достигали тежина от три тона.

Просто не можехме да повярваме, когато открихме дребна част от фосилизирани остатъци от великански гущер по време на разкопки в една от пещерите Коприкорн. Тази кост, единствено един сантиметър, е най-новата диря от наличието на тези влечуги на континента, споделя водещият на археологическите разкопки Гилбърт Прайс от Университета на Куинсленд в Бризбейн, Австралия.

Прайс и неговият екип се натъкнали на първите свидетелства за невъобразимите гущери при изследване на седиментните пластове в населяваните от кроманьонците пещери в централната част на Австралия. Учените разкрили кости от чужд до този миг гущер.

Фосилът представлявал остеодерм - дребна костна пластина под кожата на влечугото, която ѝ дава издръжливост. Първоначално учените решили, че са се натъкнали на остатъци от комодски варан. В следствие откривателите били разколебани заради противоречие с размерите на откритата кост.

 Гущер

За страдание, не можем да кажем сигурно дали тази кост е била на комодски варан или на мегалания - влечуго, предходник на комодския варан, изчезнало преди към 40 000 години, имало доста по-внушителни размери и тегло. Но във всеки случай това изобретение е доста значимо за нас, изключително като се има поради възрастта на фосилите, показва Прайс.

Това, което учудило учените най-вече, било относително дребната възраст на костта - 50 000 години. Гигантските гущери в другите елементи на света изчезнали преди повече от 120 хиляди години.

Прайс счита, че австралийските великански влечуги са оживели по-дълго поради изолацията на Австралия, само че в последна сметка изчезнали с идването на индивида, както и доста други представители на мегафауната на континента.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР