Първата в света ракета на биогориво Stardust 1.0 бе изстреляна

...
Първата в света ракета на биогориво Stardust 1.0 бе изстреляна
Коментари Харесай

Изстреляха ракета на биогориво, ще бъде космически Uber

Първата в света ракета на биогориво Stardust 1.0 бе изстреляна в Съединени американски щати. Макар и със закъснение, поради минусовите температури, които нарушаваха работата на електронните устройства, ракетата, която може да напише нова страница в историята на галактическите проучвания, излетя сполучливо.

Компанията за рисков капитал bluShift Aerospace работи в продължение на шест години, с цел да усъвършенства формулата на горивото. Основателят й Саша Дери към момента не е разкрил състава му, само че споделя, че нужните съставни елементи им има във фермите по целия свят.

" Стремим се да потвърдим, че биогоривото може да работи не по-зле, а в някои случаи даже по-добре от обичайното ракетно гориво. Намалява разноските за доставка на кг товар в орбита и е изцяло нетоксично, което е по-добре за околната среда на планетата ", сподели Дери.

Stardust е дребна ракета с дължина единствено шест метра и тегло 250 кг. Предимството й е, че полетът е на ниска цена, не изисква високотехнологична инфраструктура и атова е по-достъпно. С нея компании, откриватели и даже студенти биха могат по-често да опитват и тестват разнообразни артикули в космоса.

„ Имаме галактически товарни влакове, показани от SpaceX и ULA,и галактически рейсове - междинни ракети. Те извеждат тонове товари в орбита. Но към този момент няма услуга за една-две колета, няма галактически Uber. Искаме да сме този Uber ", споделя Саша Дери.

В първия си полет Stardust се извиси единствено на една миля и се приземи с парашут. Следващият полет ще бъде суборбитален и тогава нова версия на ракетата, наречена Red Dwarf, ще доближи до околоземната орбита.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР