Първата среща на върха Китай-ЕС от четири години насам се

...
Първата среща на върха Китай-ЕС от четири години насам се
Коментари Харесай

Си предупреди лидерите на ЕС „да не влизат в конфронтация“ с Китай

Първата среща на върха Китай-ЕС от четири години насам се организира през днешния ден (7 декември), заяви Reuters.

Китайският президент Си Дзинпин е предизвестил водачите на Европейски Съюз, че двете страни не трябва да се възприемат като противници или да " влизат в борба " заради другите си политически системи, добавя организацията.

Блокът е бил показан от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на въпросите по външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел.

На срещата са били разисквани въпроси, вариращи от комерсиалните несъответствия до войната в Украйна, а Си е декларирал още, че Китай желае да трансформира Европейския съюз в основен стопански и търговски сътрудник и да си сътрудничат в региона на науката и технологиите, в това число изкуствения разсъдък.

Според държавната телевизия CCTV по време на диалозите, извършени в държавната къща за посетители " Дяоютай " в Пекин, той е призовал Европейски Съюз да " отстрани всички типове интервенция " в двустранните връзки.

Си е декларирал, че двете страни би трябвало да развият " вярно усещане " една за друга и да предизвикват взаимното съгласие и доверие.

Европейските водачи са разговаряли и с китайския министър председател Ли Къцян по време на еднодневното си посещаване. Пред тях той е декларирал, че Китай се опълчва на " необятното политизиране и секюритизиране " на икономическите и комерсиалните въпроси в нарушаване на главните правила на пазарните стопански системи, оповестява китайската държавна телевизия.

" Надяваме се, че Европейски Съюз ще бъде рационален при въвеждането на рестриктивни стопански и търговски политики и при потреблението на търговски корективни ограничения, с цел да резервира отворени своите търговски и капиталови пазари ", е декларирал Ли.

Open and in-depth meeting with Premier Li.

We took a deep dive into our economic and trade relations.

Together we will work on rebalancing our trade relations and resolve irritants.

We have a joint responsibility to make our trade relations more sustainable. pic.twitter.com/LNK6L2PxF0
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 7, 2023  Посещението в Китай е последно за представителите на Европейски Съюз преди изборите за Европейски парламент през май следващата година, които ще доведат до промени в управлението на 27-членния блок, напомня Reuters.
Като следващ удар върху връзките сред Европейски Съюз и Китай, в сряда италиански държавни източници оповестиха, че Италия публично е уведомила Китай " през последните дни ", че напуща самодейността " Един пояс, веднъж " на Си Дзинпин.

Редица комисари от Европейски Съюз посетиха Пекин, откогато Китай анулира граничните ограничавания поради пандемията, в това число ръководителите на блока по въпросите на търговията и климата. Въпреки това е реализиран дребен прогрес за разрешаване на главните проблеми в връзките.

За последно през ноември Пекин посети началникът на кабинета на Борел и върховен посланик на Европейски Съюз Енрике Мора.

Европейски Съюз цели Пекин да употребява въздействието си върху Русия, с цел да спре войната в Украйна. Друг главен акцент във визитата е Си да спре китайските частни компании да изнасят създадени в Европа произведения с двойна приложимост за Русия за военната ѝ акция, отбелязва Reuters.

Блокът също по този начин е угрижен за това, което счита за " небалансирани " стопански връзки, като твърди, че близо 400-милиардният му търговски недостиг с Китай отразява рестриктивните мерки за предприятията от Европейски Съюз, които работят там.

По-рано Китай се опълчи на антисубсидийното следствие на Европейски Съюз за китайските електрически автомобили и на политиката на Европейски Съюз за " унищожаване на риска ", целяща да понижи зависимостта му от китайския импорт, изключително на сериозни първични материали.

" Китайската страна счита, че следствието съществено нарушава и изкривява международната верига на автомобилната промишленост и ще има негативно влияние върху икономическите и комерсиалните връзки сред Китай и Европейски Съюз ", съобщи на конференция в четвъртък представител на китайското министерство на търговията.

Миналия месец външният министър Ван съобщи пред гостуващия mu френски сътрудник Катрин Колон, че най-големият риск е " несигурността, подбудена от необятното политизиране ", и че " зависимостта, която най-вече се нуждае от понижаване, е протекционизмът ".

По време на визитата си Колона също по този начин предложи безвизов режим на влизане за жителите на петте най-големи стопански системи в Европейски Съюз в опит да подтиква туризма след пандемията и да усъвършенства имиджа на Китай на Запад.

Представители на Европейски Съюз настояват още, че двете страни биха могли да си сътрудничат повече в битката с изменението на климата и в насърчаването на биоразнообразието.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР