Първата ще се състои в сряда. Разговорите между президентите ще

...
Първата ще се състои в сряда. Разговорите между президентите ще
Коментари Харесай

Байдън-Путин: Танго или брейк-данс във вила „Ла Гранж”?

Първата ще се състои в сряда. Разговорите сред президентите ще се състоят след следващото изостряне на връзките сред Москва и Вашингтон.

Би Би Си споделя какъв е дневният ред на двамата водачи в Женева и какво може да се чака след срещата.

Байдън прави първото си турне из Европа като президент на Съединени американски щати. Той отлетя за Женева след в Брюксел, а преди този момент беше на.

За Путин пътуването до Женева е първото задгранично посещаване през последната година и половина. Той отлетя за Йерусалим през януари 2020 година, след което, заради пандемията, мина към видео срещи.

Преди Байдън, в продължение на над 20 години водачество в Русия, Путин договаря с четирима американски президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп.

Срещата сред Путин и Байдън ще се състои във време, когато съгласно самите президенти връзките сред Русия и Съединени американски щати са в най-лошото си състояние след Студената война.

През последните години Москва и Вашингтон неведнъж афишират взаимно експулсиране на дипломати, закриване на консулства и конфискация на дипломатическо имущество.

През последните шест месеца Съединените щати постановиха два пъти наказания против съветските чиновници: изгониха дипломати и включихме в черния лист високопоставени чиновници. Причината бяха обвинявания в, хакерска атака против Solar Winds, отравяне и арест на опозиционния водач Алексей Навални.

На 17 март Байдън, в изявление за ABC, отговори позитивно, дали счита, че Путин е " палач ", което провокира отвращение в Кремъл.

С какво идва в Женева Байдън

В навечерието Байдън сподели, че Русия и Съединени американски щати имат капацитет за съдействие, само че има " червени линии ".

" Ще заявя ясно на президента Путин, че има области, в които можем да си сътрудничим, в случай че той реши да сътрудничи, и в случай че той не сътрудничи и не се държи както преди, ще отговорим на това ", сподели той на конференция след срещата на върха на НАТО в Брюксел.

В същото време президентът на Съединени американски щати означи, че счита Путин за заслужен противник: „ Срещал съм Путин, той е интелигентен и корав “.

В делегацията на Байдън ще бъдат държавният секретар, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и членове на Съвета за национална сигурност.

По данни на Axios някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия Майкъл Макфол е взел участие в подготовката за срещата. В коментар във Foreign Affairs Макфол написа, че Байдън (за разлика от Тръмп, който в продължение на четири години „ хвали и ухажва Путин “) показва политиката си към Русия „ като част от по-широка световна борба сред народна власт и тирания “.

Според Макфол Байдън тества дали Путин може да откри по-стабилни и предсказуеми връзки със Съединени американски щати и в случай че съветският президент вместо това „ продължи да атакува страни, да организира хакерски и дезинформационни акции, да арестува почтени руснаци и американци “, излиза наяве че Путин, а не Байдън, „ е виновен за борбата със Съединени американски щати “.

Байдън е прав, пробвайки се да работи с Кремъл по стеснен кръг въпроси от съвместен интерес, сподели Макфол. А точно по въпроса за контрола на оръжията. Бившият дипломат съпоставя тази обстановка със съветско-американските връзки по време на Студената война, когато даже в най-напрегнатите моменти американските президенти работят с Москва за понижаване на опасността от нуклеарна война.

С какво отива Путин в Женева

Няколко седмици след оповестяването на срещата сред президентите на Русия и Съединени американски щати, помощниците на Путин и Байдън, външните министерства на двете страни, както и кураторите по въпросите на сигурността (, Антъни Блинкен, Николай Патрушев и Джейкъб Съливан) организираха интензивна полемика, договаряйки формата на срещата и договарянията. Това съветски посланик, който изиска анонимност, сподели пред Би Би Си.

Не беше елементарно да се контракти стратегия за договаряния, призна Юрий Ушаков, помощникът на Путин по интернационалните въпроси, в диалог с кореспонденти в навечерието на срещата.

Срещата ще се състои от няколко елементи и ще отнеме четири до пет часа, предвижда във вторник прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков. Путин и Байдън ще беседват в стеснен и уголемен формат с „ отмора за чай и кафе “, сподели Ушаков.

В Женева Путин ще бъде придружаван от съветския външен министър Сергей Лавров, заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, съветския дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов, заместник-началника на кабинета на съветския президент Дмитрий Козак (отговарящ за украинското направление), шефа на генералния щаб Валери Герасимов, Ушаков и Песков.

В Кремъл главните тематики на срещата бяха наречени „ стратегическа непоклатимост “, битка с киберпрестъпността, осведомителна сигурност, икономическо съдействие, климат, Арктика и ковид.

Според Ушаков водачите ще обсъдят още Близкия изток, Сирия, иранската нуклеарна стратегия, Афганистан, обстановката на Корейския полуостров, Нагорни Карабах и Украйна, Беларус, Навални, „ положението и вероятностите за развиване на руско- Американски връзки " - по-специално, " „ характерни нерешени въпроси ".

Отделни конференции

Подписване на документи след срещата сред Путин и Байдън не е планувано, сподели Песков в навечерието.

След диалозите няма да има взаимна конференция. Всеки от президентите ще направи настрана изказване пред пресата. Това беше обявено авансово и организация Блумбърг заяви във вторник, че конференцията на Путин ще се организира преди конференцията на Байдън.

Пресконференция сред Путин и предшественика на Байдън Доналд Тръмп през 2018 година провокира скандал в Съединените щати - Тръмп бе охулен, че сякаш се е съгласил с Путин за всичко, а също по този начин съобщи, че има вяра на съветския президент, а не на националното разузнаване на Съединени американски щати, във връзка с съветския интервенция в американските избори.

" Това не е съревнование ", изясни Байдън отхвърли на взаимната конференция.

Въпросът за " килъра "

Малко преди срещата Путин даде изявление за NBC. Той беше запитан за отравянето на Навални (той отговори, че „ нямаме навика да убиваме никого “) и намесата в американските избори („ голословни обвинявания “). Путин назова Байдън „ експерт “, а Тръмп „ надарен и ослепителен “.

Най-голям резонанс провокира въпросът на интервюиращия, който напомни, че Байдън отговори утвърдително на въпроса дали Путин е „ палач “. „ Господин президент, палач ли сте? ”, искрено попита журналистът.

„ По време на мандата си привикнах с офанзиви от всички страни и във всички сфери под разнообразни предлози и по разнообразни аргументи, с друг диаметър и неучтивост и нищо от това не ме изненадва “, отговори Путин.
 Емблематичен шадраван в Женева бе обагрен в цветовете на флаговете на Съединени американски щати и Русия (ВИДЕО) Емблематичен шадраван в Женева бе обагрен в цветовете на флаговете на Съединени американски щати и Русия (ВИДЕО)
Фонтанът в Женева в нощта на 15-ти против 16-ти юни бе осветлен в цветовете на държавните флагове на Русия и Съединени американски щати. Така, градът ще приветс...

На конференция в Брюксел след срещата на върха на НАТО Байдън уклончиво отговори на въпроса.

" Вярвам, че в предишното той всъщност признава, че е имал избрани неща, които е могъл или е направил. Но, чуйте, когато ми беше заложен този въпрос в ефир, аз отговорих почтено, " сподели президентът на Съединени американски щати. И добави, че тази обстановка няма огромно значение от позиция на бъдещите договаряния.

За танго трябват двама

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че в Русия " няма надценени упования, няма илюзии, че следва някакъв пробив ".

Според него Москва се интересува от позитивните резултати от срещата, само че резултатът от договарянията зависи от двете страни: „ Но за танго са нужни двама и в случай че някой танцува брейк денс, тогава евентуално ще стане по-трудно. "

" Желателно е да се реализира предсказуемост във връзката. Предсказуемостта работи и в двете направления - значи взаимна предупреждаване – изключване на обстановка, когато поставяш колегата пред приключен факт. Ако американците са подготвени да разискват, това е добра вест ", сподели пред Би Би Си шефът на Института за интернационалните интернационалните проучвания MГИМО Андрей Сушенцов.
 В Женева Байдън и Путин възобновяват разговора В Женева Байдън и Путин възобновяват разговора
Агенцията отбелязва, че това е първата среща на четири очи на двамата държавни глави, откогато през януари Байдън влезе в Белия дом.На ф...

Очакванията от срещата не са най-високи, специалистът се съгласи с Лавров: " Това са връзки на съревнование, които изискват класификация и липса на ескалация. "

Сушенцов не изключи, че на срещата президентите ще изненадат всички, като се спогодят по някои от въпросите.

Според президента на Националния проучвателен институт за международна стопанска система и интернационалните връзки. „ Примаков ” Александър Динкин, диалозите би трябвало да са за " нормализиране на връзките, обновяване на естествената консулска работа, връщане на дипломатическа благосъстоятелност ".

Следващата стъпка, съгласно съветския специалист, може да бъде решение за мораториум върху разполагането на ракети със междинен и дребен обхват в Европа, както и разговор за стратегическа непоклатимост в региона на кибер оръжията, галактическите оръжия и хиперзвуковите системи.

За Русия е значимо да стабилизира връзките със Съединени американски щати и да възобнови разговора по отношение на контрола върху оръжията и „ стратегическата непоклатимост “, съобщи пред Би Би Си Андрей Кортунов, началник на Руския съвет по интернационалните връзки.

Още:  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР