Първата част от доставката на руски ракетни системи С-400 рискува

...
Първата част от доставката на руски ракетни системи С-400 рискува
Коментари Харесай

АФП: Възможен разрив между САЩ и Турция заради С-400

Първата част от доставката на съветски ракетни системи С-400 рискува да задълбочи съществуващия раздор сред Съединени американски щати и Турция.

Доставката бе направена във въздушна база в столицата Анкара, откакто Вашингтон предизвести през седмицата, че ще има “реални и негативни ” последици, в случай че Турция купи системата за защита.
НАТО, чийто член е Турция, изрази „ угриженост от евентуалните последствия “ от тази покупка “.
Алиансът неведнъж е предупреждавал Турция, че съветската система е несъвместима с други оръжейни системи на НАТО, не на последно място с F-35 – новото потомство мултифункционален изтребител.
Съединени американски щати се притесняват, че в случай че Анкара интегрира С-400 в своята защита, съществува риск сензитивните данни за F-35 да станат притежание на руснаците и заплашиха да отстранят Турция от програмата си за изтребителите.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обаче, не се отхвърли и след диалозите си с Доналд Тръмп по време на срещата на Г-20 в Япония предишния месец съобщи, че е уверен, че Турция няма да попадне под ударите на американските наказания.
В петък турското министерство на защитата разгласява изказване, в което се удостоверява доставянето на първата пратка на части от системата за противоракетна защита С-400.
В свое изказване за медиите представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че “всичко се случва в цялостно сходство със споразуменията и подписаните контракти, всички отговорности се извършват ”.

Възможните американски наказания

Докато администрацията на Тръмп резервира успокоение, членовете на Конгреса приканиха Съединените щати да прекратят присъединяване на Турция в програмата F-35 и да наложат наказания на турските жители, участващи в договорката с Русия.
“Президентът Ердоган имаше доста явен избор. За страдание, той явно е направил неправилния ”, обявиха Елиът Енгел и Майкъл Макфол, най-високопоставените, надлежно, демократ и републиканец в комисията по външни работи.

“Това, че съдружник на НАТО е избрал да застане на страната на Русия и Владимир Путин и да си сътрудничи тясно със Съединените щати е мъчно за схващане, ” споделиха те в взаимно изказване.
От Държавния департамент обявиха, че турските управляващи са наясно с настоящото законодателство, което планува налагането на наказания за всевъзможни покупки на оръжие от Русия.
Вашингтон е дал на Анкара период до 31 юли да анулира покупката на С-400 или турските водачи да изоставен подготвителния курса за F-35 и да бъдат изгонени от Съединени американски щати.

Турция под опасност

Турският министър на защитата Хулуси Акар е провел телефонен диалог с краткотрайния началник на Пентагона Марк Еспер и е декларирал, че Турция е под “сериозна опасност ” и придобиването на С-400 “не е избор, а обвързване ”.
Според него, Турция е длъжна да предприеме ограничения против “интензивни офанзиви ” по сирийската граница, защото за Анкара отбраната на границата е приоритет.

Министърът е декларирал, че турската войска е единствената мощ, способна да сътвори “безопасна зона ” в северната част на Сирия. Очаква се идната седмица американска делегация да посети Анкара и да разиска детайлностите.

Смяна на играчите

Първата част от съветската противоракетна система бе доставена във въздушната база Мюртед в Анкара и бе предавано непосредствено по турските телевизионни канали.
Въпреки отправените закани от страна на Съединени американски щати, Турция не се отхвърля от съглашението с Русия, наблягайки, че става въпрос за подписан документ и процесът ще продължи.
Американската поддръжка за кюрдската милиция в Сирия, оповестена от Анкара за терористична, е едно от сериозните трудности в връзките сред Съединени американски щати и Турция, както и отводът на Вашингтон да екстрадира мюсюлманския просветител Фетхуллах Гюлен, упрекван за уредник на опита за прелом през 2016 година

Ник Херас от Центъра за нова американска сигурност счита, че системата С-400 може да докара до „ промяна на играта “ в турската тактика за противовъздушна защита в район с добре развити военновъздушни сили.
„ Не е загадка, че Ердоган желае да трансформира Турция в „ евразийска мощ “, което допуска уравновесен връзки с Китай и Русия, както и със Съединени американски щати и НАТО “, счита специалистът и добавя, че няма гаранции, че Турция ще остане вечно в американския лагер. /БГНЕС

———-

Фуля Озеркан, Агенция Франс прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР