Първата 21-тонна степен на китайската ракета Changcheng-5B, която наскоро беше

...
Първата 21-тонна степен на китайската ракета Changcheng-5B, която наскоро беше
Коментари Харесай

На Земята ще падне огромна част от китайска ракета

Първата 21-тонна степен на китайската ракета Changcheng-5B, която неотдавна беше употребена за изстрелването в космоса на лабораторния модул Wentian за китайската орбитална станция, ще падне неконтролируемо на Земята през идващите няколко дни, което може да съставлява заплаха за хората. Джонатан Макдауъл, специалист по следене на галактически боклуци и други обекти в Центъра по астрофизика " Харвард-Смитсониън ", показа терзанията си в редица научни издания.

Китай сполучливо организира задача за извеждане на лабораторния модул Wentian в космоса и свързването му с орбиталната станция Tiangong. След това обаче в космоса остана отработена степен на носителя, която се чака да навлезе в земната атмосфера и да падне през идващите няколко дни, само че никой не знае в кой регион на света ще се случи това.

Източникът отбелязва, че Китай към този момент е провеждал сходни изстрелвания през 2020 и 2021 година, когато главната задача е била съпроводена от неконтролируемо рухване на отработени елементи от тежките ракети " Чанчън-5Б ". Джонатан Макдауъл съобщи, че Съединени американски щати се оправят по-добре с изхвърлянето на ускорителите, до момента в който Китай не постоянно е обръщал задоволително внимание на този въпрос.

В момента е мъчно да се каже къде тъкмо ще падне отработената степен на китайската ракета. Американската войска, която следи придвижването на изкуствените обекти в орбита, към момента не е направила никакви публични изказвания или предизвестия. Аерокосмическата корпорация, която постоянно предизвестява за нахлуване на огромни изкуствени обекти в земната атмосфера, също не е направила изказване.

Всъщност вероятността да пострадат хора при рухването на отработената степен на ракетата Changcheng-5B е минимална. Важно е обаче да се разбере, че ракетата е голяма, тъй че в случай че падне в обитаема част на планетата, следствията могат да бъдат ужасни. Припомняме, че по-рано тази седмица канадски учени разгласиха резултатите от изследване, което сподели, че през идващите 10 години има 10% възможност галактически парчета да убият някого на Земята.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР