Първа награда на Българските архитектурни награди взеха I/O Architects с

...
Първа награда на Българските архитектурни награди взеха I/O Architects с
Коментари Харесай

Проектът DOT Sofia спечели Българските архитектурни награди

Първа премия на " Българските архитектурни награди " взеха I/O Architects с плана си DOT Sofia, който комбинира хотел, ресторант и пространство за събития. Специални награди получават студиата Think Forward, " Ателие 3 ", " Колективът ", Arhis Project и POV architects. Награда за изцяло творчество е присъдена на арх. Стефан Стайнов. Конкурсът се организира всяка година, от пет години насам. Журито е интернационално, а уредник е Камарата на архитектите в България. Победителите се предлагат за европейските награди " Мис ван дер Рое ".
Разнообразните функционалности, уважението към подтекста и новаторският метод при основаването на DOT Sofia донесоха на I/O Architects първа премия на петите годишни " Български архитектурни награди ". Наградата беше връчена от министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков и от ръководителя на Камарата на архитектите в България арх. Владимир Милков.

В тазгодишното издание участваха близо тридесет плана, а осемнадесет от тях бяха определени да бъдат презентирани пред журито. Четири плана получиха специфични награди - Think Education Forward на Think Forward, " Врачански съкровища " на " Ателие 3 ", " 100 стола на покрива " на " Колективът " и Hotel Lotus на Arhis Project. Награда за обществен принос и сполучливо показване на България на Венецианското биенале 2023 получиха POV architects за плана " Education Is The Movement From Darkness to Light ".

Наградата за изцяло творчество беше присъдена на арх. Стефан Стайнов, който има над 45-годишен опит в градоустройството.
Реклама
се провежда от КАБ, с задачата да отличи положителните практики и качествените творби на архитектурното изкуство. Журито е интернационално. Негов ръководител тази година беше - създател на Valentiny hvp architects.

КАБ номирина спечелилия в състезанието за ".

В послание към участниците министър Цеков сподели: " Искам да благодаря на българските архитекти по тази причина, че творят изкуство и основават отпечатък в историята. Затова, че се оправят с хилядите предизвикателста, в това число бюрократични, пред реализацията на креативните си хрумвания. Пожелавам ви да творите творби на архитектурата, които да приказват за нашето съвремие и да останат дълговечни монументи на изобретателния дух на българските архитекти. "
Първа премия - в духа на мястото Реклама
Носителят на първа премия комбинира хотел, ресторант и мултифункционално пространство за събития. Дело е на архитектите Вяра Желязкова и Георги Кътов, а притежател е Панчо Георгиев. Намира се в региона на Женския пазар, което прави вписването в подтекста комплицирано, само че и значимо. Проектът е основан с упоритостта да насочи трансформацията на тази историческа част от София. Фасадата от се вписва в спецификите на пейзажа, а динамичността на едноразмерните капаци пред прозорците следват ритъма на пазара. Сградата има мощно наличие, само че и почтително отношение към подтекста. Започната е през 2018 година и е приключена тази година. Разгънатата й повърхност е 1576 кв. м.

" Проектът ни впечатли с забавната идея и изследванията, направени от разнообразни гледни точки и вероятности. Сградата пасва посредством форма и вещественост на genius loci (духа на мястото) ", сподели Франсоа Валентини.
Другите пет отличениThink Education Forward
Концепцията Think Education Forward включва осем плана за съвременна промяна на български учебни заведения, които да се осъществят в границите на осем години. До момента подготвени са шест от тях, а два са в развой на осъществяване. Финансирането идва от учебните бюджети. Концепцията е образец за иновация, артикул на взаимна работа сред архитекти и учебното управление. Създадена е от студио Think Forward.
Екипът на студио Think Forward (вдясно) получават премията си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР