Партията Самоопределение очаквано печели предсрочните парламентарни избори в Косово, които

...
Партията Самоопределение очаквано печели предсрочните парламентарни избори в Косово, които
Коментари Харесай

Косово избра парламент предсрочно

Партията " Самоопределение " предстоящо печели предварителните парламентарни избори в Косово, които завършиха в 20 ч. българско време, сочи екзитпол, представен от Ройтерс.

Бившият министър председател Албин Курти и съпартийците му имат близо 42 % от гласовете - незадоволително за безусловно болшинство в новия парламент.

Демократическата партия на Косово е втора с малко над 16 на 100 против 15 на 100 за Демократическия съюз на Косово на Иса Мустафа и 7% за Алианса за бъдещето на Косово на различен някогашен министър председател - Рамуш Харадинай.

Това са вторите парламентарни избори за по-малко от две години и петите от оповестяването на независимостта на някогашната сръбска област през 2008 година. И тези избори, както и предходните, са предварителни, т.е. Народното събрание не съумя да изкара цялостния си 4-годишен мандат.

Право на глас имаха близо 1,8 млн. гласоподаватели. За гласоподаване в чужбина бяха регистрирани 102 000 косовски жители. На гласоподавателите отвън страната беше дадена опция за гласоподаване по пощата в интервала 2-12 февруари.

Гражданите избират 120 депутати в косовския парламент. От тях 20 са непокътнати за националните малцинства в страната - 10 за сръбското малцинство и още 10 - за останалите.

Изборният развой се следи от 146 наблюдаващи от 18 посолства, в това число българското, и интернационалните организации.

Тази седмица в Косово беше анулиран полицейският час в общините, където беше разгласен червен код за заплаха за разпространяване на Covid-19. Работното време на магазините и заведенията за хранене беше удължено до 22 часа вечерта. Остава условието за носене на защитни маски на закрито и навън.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР