Парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на

...
Парламентът възложи на правителството да ускори процеса на приемането на
Коментари Харесай

Парламентът възложи на Министерски съвет да ускори процеса за приемането на еврото у нас


Парламентът разпореди на държавното управление да форсира процеса на приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 година, о. Със 157 гласа " за ", 28 - " срещу " и 23- " въздържали се ", Народното събрание (НС) одобри препоръчаното от ГЕРБ-СДС решение.

В поддръжка гласоподаваха от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и " Демократична България ". От " Възраждане " бяха срещу, " Българска социалистическа партия за България " се въздържаха, а " Български напредък " гласоподаваха с " срещу " и " въздържал се ".

С решението се разпорежда на Министерския съвет (МС) в съгласуваност с Българска народна банка да форсира консултациите и договарянията с европейските институции, държавите-членки, чиято парична единица е еврото, и с страните, участващи в механизма зa oбменните курсове (ЕRM II), с оглед приемане на еврото в Република България с целева дата 1 януари 2024 година

Правителството в съгласуваност с Българска народна банка и другите виновни институции да форсира и процеса на техническата подготовка за приемане на еврото, според Националния проект за въвеждане на еврото, признат от Министерски съвет на 27 май 2022 година, гласоподаваха депутатите.

България приема еврото при опазване на формалния валутен курс на лв. към еврото, еднакъв на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро, е записано още в решението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР