Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния

...
Парламентът прие на второ четене разпоредби от актуализацията на държавния
Коментари Харесай

НС освободи от акциз електроенергията, втечнения нефтен газ и природния газ в срок до 2025 г.

Парламентът одобри на второ четене разпореждания от актуализацията на държавния бюджет, с които се трансформира Законът за акцизите и данъчните хранилища. Предвижда се освобождение от данък на електрическата сила, втечнения нефтен газ и природния газ в период до 30 юни 2025 г.  " За " тези разпореждания бяха 117 депутати, 110 гласоподаваха " срещу " и трима се въздържаха.

Мярката е за да се подкрепи бизнесът и потребителите по отношение на непредвидения забележителен скок на цените на енергийните артикули, подбудени от повишеното търсене в европейски и международен мащаб. Тя ще бъде осъществена посредством правене на нотификация до Европейската комисия.

С измененията в Закона за държавния бюджет се вкара и понижена ставка на Данък добавена стойност от 9 на 100 за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Мярката ще се ползва до 1 юли 2023 година В същия период ще се ползва и нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното.

В Агенция " Митници " ще се води обществен указател с настоящи данни, предоставени от лицензираните складодържатели за съществуване или липса на свободни складови потенциали, одобриха още депутатите.
Отпаднаха наредбите, свързани с увеличение на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи произведения и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари. Промените предвиждаха въвеждане на 4-годишен акцизен календар за увеличение на акциза върху всички продуктови категории тютюневи произведения, с което да се обезпечи бистрота, предвидимост за бизнеса и непоклатимост за потребителите.

Вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността в оставка Корнелия Нинова взе думата по време на дебатите и уточни, че работодателските организации са я потърсили с паника, тъй като и трите оферти, свързани с помощ за стопанската система и бизнеса не са признати на второ четене в бюджетната комисия. Намерете рационалното решение да не оставяме стопанската система без поддръжка, моли тя.

По думите ѝ това е инвестиция в предвидимост, опазване на работни места и гарантиране на сигурност за идващите сложни месеци пред България.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански прикани председателстващия съвещанието Кристиан Вигенин ( " Българска социалистическа партия за България " ) да не позволява " такова нравоучение от вицепремиера " към депутатите. Той уточни, че три дни " се умуват " предложенията, а няма входирано ясно и тъкмо предложение от ръководещата коалиция.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС разяснява, че Нинова не е споделила какво е предложило държавното управление. Той уточни, че има четири оферти. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР