Парламентът прие на второ четене промени в Закона за правната

...
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за правната
Коментари Харесай

НС прие на второ четене промени в Закона за правната помощ

Парламентът одобри на второ четене промени в Закона за правната помощ. Законодателната самодейност е включена в Националния проект за възобновяване и резистентност. Правната помощ по този закон се реализира от юристи и се финансира от страната. Тя се провежда от Националното бюро за правна помощ (НБПП) и адвокатските препоръки. Бюрото образува преценката си за даване на правна помощ, като взема поради събитията, открити с документи от съответните способени органи, и съгласно избрания за страната размер на линията за беднотия.

Разширява се кръгът от лицата с обезпечен достъп до правна помощ, като към правоимащите се прибавят хора с физически и ментални увреждания, лица, чието забраняване се желае, или лица, сложени под забраняване. Достъпът до правна помощ се дава и на хора, търсещи или получили интернационална протекция, както и на хора, ползващи се от краткотрайна протекция. В осъществяване на наредбите на Хагската спогодба към предметния обсег на закона се включват и лицата, които имат право на прехрана, без да се взема поради възрастта на молителя все още на подаване на молбата, осведоми Българска телеграфна агенция.

Гласуваните промени подсигуряват на жителите право на правна помощ пред извънсъдебни органи и в извънсъдебни процедури. Предвижда се опцията за прилагане на правната помощ в административнонаказателни производства, в производства по издаване и оборване на самостоятелен административен акт по административен ред, в производства пред арбитраж и в процедура по медиация. С измененията се цели понижаване на правосъдните производства и даването на спомагателен инструмент за отбрана правата на жителите.

Прецизират се органите, предоставящи правна помощ, предлага се и увеличение на размера на възнаграждението на членовете на Националното бюро за правна помощ и на възнаграждението, което се изплаща на адвокатските препоръки за осъществената от тях активност по администриране на правната помощ.

Правната помощ е безвъзмездна както за лица, ненавършили 21 години, по този начин и за навършили 21 години, по отговорности за прехрана, зародили преди навършване на 21-годишна възраст, взеха решение депутатите.

НБПП взаимодейства с Висшия адвокатски съвет, с адвокатските препоръки, с органите на правосъдната власт и на Министерството на вътрешните работи, с Министерството на финансите и с Министерството на правораздаването, с Държавната организация за бежанците, с Държавна организация „ Национална сигурност “ и с други държавни и общински органи по отношение на даването на правната помощ.

За потребностите на районните центрове за консултиране съответните адвокатски колегии може да употребяват безплатно недвижими парцели – държавна или общинска благосъстоятелност по реда на Закона за държавната благосъстоятелност и Закона за общинската благосъстоятелност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР