Пример за българщина, национален дълг и уважение към цар Самуил,

...
Пример за българщина, национален дълг и уважение към цар Самуил,
Коментари Харесай

Историци с апел да върнем костите на цар Самуил


Пример за българщина, народен дълг и почитание към цар Самуил, управлявал почтено страната ни в интервала 997 година до кончината си на 6 октомври 1014 година, ще е преместването на костите му в България. Този зов насочат доста родни историци в подтекста на решението ковчегът на Фердинанд да бъде положен в софийската царска резиденция " Врана ". 

В момента костите на Самуил се намират в вместилище във Византийския музей в Солун. През 2014 година, когато се честваха 1000 година от кончината на владетеля, военно-патриотични организации от Дупница насочиха апел страната ни да направи действия за пазаруване на остров Свети Ахил в естествения резерват Преспес, Гърция, където са открити. По време на ръководството на Самуил островът е бил в рамките на Първата българска страна.



В междинния гроб на остров Св. Ахил в Преспа, Гърция, са открити костите на цар Самуил
Снимки от създателя

През 2021 година археологът проф. Николай Овчаров още веднъж повдигна въпроса България да изиска от Гърция костите на Самуил. Същия зов насочи неотдавна посредством „ Марица “ и някогашният кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Вече 10 години обаче нито един наш общественик не е инициирал дипломатически диалози с Гърция в тази тенденция.

Костите на Самуил са открити през 1969 година по време на археологически разкопки към издигнатата от княз Борис базилика на остров Свети Ахил, който е в центъра на Малкото Преспанско езеро в южната ни съседка. Сензационното открие прави гръцкият археолог проф. Николаос Муцопулос, умрял през 2019 година  Той намира 4 саркофага със скелети, за единия от които има антропологични доказателства, че е на цар Самуил. Предполага се, че другите два са на сина му Гаврил Радомир и на царския шурей Иван Владимир - брачен партньор на  Теодора Косара. При посещаване в Преспес кореспондент на „ Марица “ се увери, че два от гробовете са покрити с каменни плочи, само че за жалост върху тях няма никакви надписи, тъй че остават незнайни за туристите.

Според исторически сведения българи се заселили в Преспа през 675 година при ръководството на хан Кубер, а през 837 година хан Пресиян включва земите в държавните граници на България. Просветителска активност за разпространение и одобряване на християнството измежду локалното население е упражнявал св. Климент Охридски. След като завладява Лариса, в Преспа се открива цар Самуил и трансформира селището в седалище на Българската патриаршия. Преди това придвижва мощите на св. Ахил в катедралния храм на острова. Именно в Преспа цар Самуил умира на 6 октомври 1014 година, откакто вижда ослепените си от император Василий II Българоубиец бойци, пленени от византийците в Беласишката борба.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР