Парламентът отложи решението за оказване на т.нар. техническа помощ за

...
Парламентът отложи решението за оказване на т.нар. техническа помощ за
Коментари Харесай

Шаламанов: Дебатът за военната помощ трябваше да започне по-рано

Парламентът отсрочи решението за оказване на така наречен техническа помощ за Украйна. Това се случи на фона на невижданото тридневно посещаване на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Премиерът Кирил Петков разгласи, че ще оглави българска делегация, която да посети Киев, в която ще предложения представителите на всички съдружни сътрудници.

„ Много време мина. Ние сме два месеца във война. Украинците се борят за своята страна. Дебатът за военната помощ трябваше да стартира по-рано, с цел да има по-рано решение. В самото начало, сякаш се получи институционално комплициране, тъй като се говореше, че войната ще свърши за няколко дни и че Русия ще победи. Това беше стратегическа неточност и тя обърка процеса на взимане на решения в България”. Това сподели в " Офанзива “ по NOVA NEWS някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов.

По думите му цялото въоръжение на България, от времето на Варшавския контракт, евентуално може да бъде употребявано от украинците.

„ През 2014 бях министър на защитата и бях на Среща на върха в Уелс. Тогава в НАТО се започва концепция за понижаване на зависимостта от Русия посредством извеждане от въоръжение на руските системи и ускорено въвеждане на натовски системи. Поради нежеланието на второто и трето държавно управление на господин Борисов този развой беше занимателен. Сега, въпреки и в по-трудна обстановка, ние имаме тази опция и би трябвало да я реализираме”, изясни Шаламанов.

„ Премиерът пое ангажимент да води делегация в Киев. По-важно е Петков да заведе делегацията в Мадрид на Срещата на върха на НАТО. Там ще бъде взето значимото решение - по какъв начин ще наподобява защитата в Източна Европа години напред”, сподели още някогашният министър на защитата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР