Парламентът одобри закупуването на нови осем изтребителя F-16 от САЩ.

...
Парламентът одобри закупуването на нови осем изтребителя F-16 от САЩ.
Коментари Харесай

Парламентът реши. България купува от САЩ още 8 изтребителя F-16

Парламентът утвърди закупуването на нови осем изтребителя F-16 от Съединени американски щати. Решението беше взето в петък с огромно болшинство от 162 гласа " за ", " срещу " – 49 и 11 въздържали се.

Договорът за произвеждане и доставка на първите осем изтребители F-16 Block 70 беше подписан през 2019 година Те трябваше да бъдат доставени през 2023 година, само че по-късно Съединени американски щати оповестиха, че доставката им ще закъснее поради забавяния, провокирани от пандемията от COVID-19. През април тази година стана ясно, че Съединени американски щати са дали на България и нова оферта за закупуване на още 8 изтребители F-16, която е " съпоставима " с първия контракт.

В петък Народното събрание утвърди втория стадий от плана за капиталов разход за придобиването на спомагателните 8 самолета. Той беше подсилен от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Демократична България ", " Български напредък " и множеството депутати на " Продължаваме Промяната " . Десет от тях се въздържаха, а един гласоподава " срещу ". Против решението бяха Българска социалистическа партия и " Възраждане " .

Офертата за втората доставка на американското държавно управление за спомагателните 8 самолета F-16 Block 70 е на обща стойност 1 320 769 818,00 щатски $ (2 588 708 843,28 лева, изчислени при курс от 1,96 лева за долар).

В нея влизат 8-те изтребителя, муниции, наземно съоръжение и образование на персонален състав, авиационни управляеми ракети и тактическа радиосистема. Очаква се машините да дойдат у нас през 2027 година, а заплащането е разсрочено за 10 години.
Какви бяха позициите на партиите
Румен Гечев от Българска социалистическа партия се усъмни, че забавянето на първите осем самолета се дължи на рецесията с COVID-19.

" Откъде-накъде българските данъкоплатци ще превеждаме на неточен снабдител ", сподели той. Според него в Европейския съюз има други производители, които създават самолети със същите качества.

Ивайло Мирчев от " Демократична България " отговори на Гечев, че Block 70 е с най-модерната авионика, която съществува на пазара.

" Като казвате, че самолетите от НАТО са ви непознати, уповавам се, че не желаете самолети от Русия да ни охраняват ", обърна се той към Гечев.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ в случай че Народното събрание не утвърди този разход, България може да загуби опцията да придобие съвременно въоръжение на сегашните цени и в периодите, в които производителят предлага. По мотив обвиняванията на Българска социалистическа партия, че по този начин се лишават пари за обществени заплащания Гаджев сподели, че за първата годишна вноска е едвам 15 млн. $, идната - 21 млн. $, и 44 млн. $ на третата година.

От своя страна служебният министър на защитата Димитър Стоянов сподели, че в първия контракт не е било заложено задоволително въоръжение.

" Първият контракт няма цялостен боекомплект за всичките осем самолета, няма въоръжение " въздух-земя ", няма високоточни оръжия. Затова има втори контракт, в който се планува да се доставят и спомагателни аварийни мотори, радиолокационни станции, контейнери за целеуказване ", уточни Стоянов.

" Ескадрилата F-16, в случай че вторите осем самолета дойдат 2027 година, няма да придобие цялостни оперативни бойни качества до края на 2029 - 2030 година ", сподели още той.

В тази връзка Стоянов добави и че България се нуждае от " директна платформа ", с която да охранява въздушното си пространство, защото виталният цикъл на самолетите МиГ-29 ще приключи преди 2029 година

През 2019 година Народното събрание утвърди първата част на контракта, след което държавното управление преведе цялата сума от 1, 256 милиарда $ предплатено. Първите самолети трябваше да бъдат доставени през 2023 година

По-късно обаче Съединени американски щати оповестиха, че производителят Lockheed Martin изпитва закъснение поради нарушените международни вериги на доставките, провокирани от пандемията от COVID-19. Посолството на Съединени американски щати заяви в края на март тази година, че доставката ще бъде направена през 2025 година

През април, когато се разбра за новото предложение за спомагателни 8 самолета, президентът и прикани " да се бърза ", тъй като на България са ѝ нужни още изтребители, с цел да може да охранява сама въздушното си пространство.

След решението на Народното събрание от петък следва държавните управления на Съединени американски щати и България да уточнят всички детайлности посредством договаряния. След това договорът за покупката би трябвало да бъде утвърден.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР