Парламентът одобри единодушно в четвъртък, с 201 гласа, използването на

...
Парламентът одобри единодушно в четвъртък, с 201 гласа, използването на
Коментари Харесай

Парламентът одобри помощите за бизнеса и пенсионерите от бюджетния излишък

Парламентът утвърди единомислещо в четвъртък, с 201 гласа, потреблението на 1.2 милиарда лева от преизпълнението на бюджета за 2021 година за енергийни помощи за бизнеса и за добавка от 60 лева седмично за всички пенсионери до юни 2022 година

По време на разискванията финансовият министър Асен Василев заяви, че бюджетът за 2021 година ще е подготвен до края на януари и чака през февруари да е признат, само че ще има актуализация през юни поради пенсионната промяна след приключването на сегашните добавки към пенсиите. Той още веднъж ги дефинира като буфер до приемането на измененията и гаранция, че няма да има нито един пенсионер под линията на беднотия, която е 413 лева месечно, и възрастните хора няма да получават по-малко средства от вземаните в този момент.

Министерството на енергетиката ще получи до 450 млн. лева за отплата на високите цени на тока и природния газ за крайните небитови консуматори за първото тримесечие на 2022 година

В хода н адискусиите депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев предложи Народното събрание да разпореди на държавното управление да преразгледа в къс период правилника, по който работи българската енергийна борса. Колкото повече усилваме помощта за бизнеса, толкоз повече спекулантите ще натискат да приберат тези пари, разяснява той.

С това решение заделяме пари за сметки, които ще могат да се употребяват идната година от Национален осигурителен институт и от Министерството на енергетиката, разяснява Георги Ганев от " Демократична България ", само че означи значимостта на разпределението на помощите сред бизнеса.

Делян Добрев от ГЕРБ, който бе енергиен министър и ръководител на отрасловата парламентарна комисия, пресметна, че плануваните 450 млн. лева отплата за бизнеса значи по 150 лева при цени на тока от към този момент 700 лева./Мвтч и не е незадоволително. Ще има банкрути, някои към този момент са факт, в случай че няма съответно нарастване на обезщетенията, съобщи той.

Според Асен Василев Народното събрание в оптимално къси периоди би трябвало да разгласи процедура за избор на нови членове на КЕВР на мястото на тези, чийто мандат е изминал, с цел да може държавното управление да има сътрудник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР