Парламентът на Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на

...
Парламентът на Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски е избран за премиер на Северна Македония

Парламентът на Северна Македония избра Димитър Ковачевски за министър-председател на ръководено от социалдемократите държавно управление след два месеца политическа рецесия.

Новият съдружен кабинет, формиран от социалдемократите на Ковачевски и две етнически албански партии, завоюва гласуването на 16 януари с 62 на 46 гласа в 120-местния парламент. Дясноцентристката опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ гласоподава срещу, настоявайки за предварителни избори.

47-годишният Ковачевски беше заместник-министър на финансите в предходното държавно управление на водача на социалдемократите Зоран Заев . поради слаби изборни резултати през октомври.

Ковачевски сподели, че държавното управление му ще се концентрира върху икономическия напредък, оправянето с енергийната рецесия в страната и напредването на кандидатурата на Северна Македония за участие в Европейския съюз.

През 2019 година Македония добави „ Северна “ към формалното си име, като по този метод позволи спор с Гърция, който разреши на страната да се причисли към НАТО.

България блокира започването на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. В основата на разногласието са исторически и езикови въпроси. Българският министър председател Кирил Петков ще посети Северна Македония на 18 януари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР