Парламентът гласува за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, която

...
Парламентът гласува за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, която
Коментари Харесай

Kомпромис на всички нива. Какво точно решиха депутатите за помощта за Украйна

Парламентът гласоподава за даване на военнотехническа помощ на Украйна, която не включва изпращане на оръжия и муниции. Така хем България ще помогне на Украйна, хем обединението ще остане цяла.

България ще ремонтира украинска военна техника, само че няма да изпраща оръжие и муниции на Киев. Около това решение се сплоти. В поддръжка на решението гласоподаваха и партиите, които упорстваха България да изпрати оръжия на Украйна, и партията, която разгласи, че ще напусне ръководещата коалиция, в случай че това стане.

Българска социалистическа партия дефинира решението като „ положително и рационално “, тъй като не планува изпращане на оръжие на Украйна. „ Продължаваме промяната “ и „ ИТН “ споделиха, че решението планува такава помощ, каквато Украйна е поискала от България. „ Демократична България “ го дефинира като „ компромис “. ГЕРБ го счита за „ едно огромно нищо “.

Против бяха единствено депутатите от „ Възраждане “, които приканиха към гражданско непокорство.

„ Това решение е компромис на всички равнища “, разяснява пред Свободна Европа професорът по философия и социология Стефан Попов .
Какво взеха решение депутатите
Решението на Народното събрание планува България да окаже военнотехническа помощ на Украйна, която към този момент повече от два месеца се съпротивлява против съветската военна експанзия. Тя обаче включва единствено „ ремонтна активност на украинска военна техника във военните предприятия в България “. Решението планува също София да поддържа Украйна за участие в Европейския съюз, да оказва помощ на украинските бежанци, да оказва филантропична помощ и да си сътрудничи с Киев в енергетиката и износа на зърно.

Предложението е на „ Продължаваме промяната “ и беше променено, тъй че да включва лист от шест съответни точки след писмо на украинския дипломат в София Виталий Москаленко, което той внесе преди началото на дебата от името на президента Володимир Зеленски . Депутатите включиха настояванията от писмото в текста на решението си, което беше признато с 200 гласа „ за “.

Решението за даване на военнотехническа помощ за Украйна беше взето, откакто се, че българско оръжие стига до Украйна през трети страни.
Кой и за какво го поддържа
Депутатите от „ Продължаваме промяната “ мотивираха предлагането си с това, че това е тъкмо помощта, която Украйна желае от България.

„ В писмото ясно си написа – ремонт на техника. Това е нещото, за което бяхме помолени от нашите украински сътрудници, и това е нещото, което можем да им дадем. Не можем да им дадем нещо, за което не са ни молили “, сподели Димитър Гочев .

„ Украйна не желае оръжия от нас. Тя споделя доста съответно какво желае от нас. Няма по какъв начин да дадем нещо, което не желаят. Хората са споделили тъкмо какво желаят и в случай че е в нашите благоприятни условия, ще го предоставим “, сподели Настимир Ананиев .

Такава беше позицията и на депутатите от „ ИТН “. Партията на Слави Трифонов изрази още през април поддръжка за даването на военна помощ на Украйна, в това число оръжия и муниции.

„ Това решение се основава на практичния път, който извървяхме с сътрудниците “, сподели Станислав Балабанов .

„ Това, което коментирахме там с президента Зеленски, залегна в основата на това по-обширно предложение. Президентът Зеленски в действителност не изиска оръжие. “

Депутатите от Българска социалистическа партия поддържаха оферти от „ Продължаваме промяната “ план за решение на Народното събрание за даване на военно-техническа помощ на Украйна, която се показва в ремонт на военна техника. Това стана откакто ръководещата коалиция, в случай че България изпати оръжия на Украйна.

„ Най-важното – това е решение, което подсигурява, че българското държавно управление няма да праща оръжия в Украйна “, сподели депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов . Той счита, че позицията на Българска социалистическа партия в поддръжка на решението не е „ никакво двуличие “.
Най-важното, което постоянно сме упорствали - нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна.Александър Симов, Българска социалистическа партия
„ Най-важното, което постоянно сме упорствали - нито един патрон за Украйна, никакво оръжие за Украйна “, добави Симов.

Демократична България “ предложи личен план за решение на Народното събрание, който предвиждаше даване на военна помощ за Украйна без ограничавания. Той не беше признат. Формацията поддържа предлагането на „ Продължаваме промяната “ което дефинира като „ компромис “.

„ Ние би трябвало да оценим високо напъните на премиера да търси компромис, в това число като получава помощ от Украйна за това “, сподели Христо Иванов като имаше поради писмото на украинския дипломат.

„ Не е въпросът да дадем на украинците това, което те са ни поискали. Въпросът е България да си отговори ясно на въпроса къде се нарежда, добави той.

ГЕРБ поддържа решението и по едно и също време го подлага на критика. Партията имаше лично предложение за даване на военна помощ на Украйна, което не беше признато от болшинството. Партията гласоподава в поддръжка на предлагането на „ Продължаваме промяната “ и по едно и също време с това го назова „ едно огромно нищо “.
Стана ясно, че Българска социалистическа партия ръководи. Те печелят в този спор.Даниел Митов, ГЕРБ
“Срамно е българското държавно управление да натиска друга страна да взема решение вътрешнокоалиционни проблеми и да легитимират избрани въртеливи придвижвания ”, сподели Даниел Митов .

„ Стана ясно, че Българска социалистическа партия ръководи. Те печелят в този спор “, съобщи още Митов.

Движение за права и свободи също поддържа предлагането, само че неведнъж подлага на критика неналичието на Кирил Петков и военния министър Драгомир Заков в пленарната зала. Според водача на придвижването Мустафа Карадайъ решението за оказване на военна помощ на Украйна би трябвало да бъде взето от Министерския съвет.

Решението на Народното събрание съставлява „ компромис на всички равнища “, сподели професорът по философия и социология Стефан Попов.

„ Коалицията, колкото и да е комплицирана, няма да се разпадне. Това удовлетворява всички “, сподели той и добави, че даже Народното събрание да беше дал своя вот за даване на оръжие на Украйна, това надали би се случило.

„ Но в този момент всичко наподобява по присъщия метод пред западните сътрудници от Европейски Съюз и НАТО – една неуверена, лигава България, която не може да упражнява пълноценно външнополитическия си суверенитет. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР