Парламентът гласува пълна либерализация на пазара на ток на едро

...
Парламентът гласува пълна либерализация на пазара на ток на едро
Коментари Харесай

Страх от освобождаването на пазара на ток! За какво да се готвим?

Парламентът гласоподава цялостна либерализация на пазара на ток на едро до края на 2023 година, а битовите консуматори да останат на контролирания пазар до 2026 година. Според енергийния специалист Иван Хиновски обаче страната ни не е готова за изпращането на битовите консуматори на свободния пазар.

Хиновски разяснява пред Българска национална телевизия, че тематиката се разисква от 10 години насам, само че администрацията не си е свършила работата.
-->
" На първо място би трябвало да одобри наредбата за енергийно бедните консуматори, защото без нея не можем да мръднем напред. Най-важното не е направено. Предстои ни най-малко година дъвчене в публичното пространство за това кои са критериите за енергийно оскъдно домакинство ", сподели специалистът.

Критериите за това са три: месечни приходи, имотно положение или здравословно положение. Идеята е водещи да бъдат приходите, само че да се регистрира наложително и имотното положение, изясни той.

" Това обаче може да стане единствено на общинско равнище и по тази причина в процедурата би трябвало да бъдат вкюлчени общините, които да основат базите данни за енергийно небогати ", сподели Хиновски.

Няма краен период, в който да се либерализира пазарът на ток за битовите консуматори, само че България е дала обещание да го направи до 2026 година, с цел да усвои средства по Плана за възобновяване и резистентност, сподели още Хиновски.

В нашата страна би трябвало да има публичен напън, с цел да се откри решение по болен проблем, разяснява специалистът във връзка митинга на енергетиците и миньорите в София през вчерашния ден.

" Трябва да бъде ясно на опериращите въглищни централи, че златното време на свръхпотребност на ток няма да се върне и те би трябвало да се научат да оперират и живеят в една по-пазарна конюнктура с по-висока конкуренция ", уточни Иван Хиновски.

Според него би трябвало да се готвим за национална тактика с нови нуклеарни мощности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР