Парламентът гласува на второ четене промени в Кодекса за социално

...
Парламентът гласува на второ четене промени в Кодекса за социално
Коментари Харесай

КФН ще може да извършва стрес тестове на пенсионните дружества

Парламентът гласоподава на второ четене промени в Кодекса за обществено обезпечаване

Комисията за финансов контрол (КФН) ще може да прави стрес-тестове за определяне финансовото положение на сдруженията за в допълнение обществено обезпечаване и/или ръководените от тях фондове. Това бе признато през днешния ден на второ четене от Народното събрание, който гласоподава промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Процесът на контролен обзор е регламентиран в сходство с европейска инструкция и наложително включва обзор на тактиките, процесите и отчетните процедури, които сдружението за в допълнение обществено обезпечаване е открило за съблюдаване на КСО и на актовете по използването му; оценка на качествените условия във връзка с системата на управление; оценка на рисковете за активността на сдружението за в допълнение обществено обезпечаване и ръководените от него фондове; оценка на способността на сдружението да прави оценка и ръководи тези опасности. В сходство с условията на Директива (ЕС) 2016/2341 на законово равнище се урежда кардиналното условие за реализиране на контрол, учреден на риска, което способства за оптималното систематизиране на надзорните запаси и навременното определяне на евентуални проблеми в бранша на спомагателното пенсионно обезпечаване, се споделя в претекстовете към законопроекта. Предвидено е и издание на информация за надзорната активност както от общ темперамент, по този начин и по отношение на влезнали в действие надзорни ограничения, което в допълнение покачва прозрачността на бранша и подтиква спазването на закона. В Закона за Комисията за финансов контрол са осъществени промени и по отношение на професионалната загадка, като съгласно Директива (ЕС) 2016/2341 се дава опция за откриване на такава информация на Европейския парламент при реализиране на неговото право на следствие.

Приетите през днешния ден промени доразвиват условията към актюерска активност и по-конкретно - актюерската функционалност и личната оценка на риска, която обгръща всички съществени опасности в активността на сдружението и ръководените от него фондове. Измененията вменяват на виновния актюер да рапортува на управителния орган на пенсионноосигурителното сдружение за всички основни констатации и рекомендации при актюерското обслужване, като управителният орган взема ограничения, когато това е належащо. Отговорният актюер уведомява комисията, когато е докладвал на управителния орган и той не е подхванал подобаващи и своевременни ограничения за противопоставяне, при положение на забележителен риск сдружението или ръководен от него фонд да не съблюдава значително законово условие, когато това би могло да заплаши в забележителна степен ползите на обезпечените лица или пенсионерите, както и при значително нарушаване на нормативната уредба.

Промените визират и банките-попечители. Според признатото всяка банка-попечител ревизира дали фондът за в допълнение пенсионно обезпечаване е притежател на активите, разнообразни от финансовите принадлежности, които се съхраняват по сметка в банката-попечител или в наличност при нея. Проверката се прави въз основа на показаните от пенсионноосигурителното сдружение документи и въз основа на външни доказателства, когато такива са налице. Банката-попечител не прави действия във връзка с фонда за в допълнение пенсионно обезпечаване, които могат да доведат до спор на ползи сред нея и пенсионноосигурителното сдружение, фонда, обезпечените лица или пенсионерите.

Извършени са промени и в режима на вложение на средствата на фондовете за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми. Предвижда се опция за вложение на средствата в акции и облигации, които се търгуват на многостранна система за търговия и на проведена система за търговия, като по отношение на това се урежда и количествено ограничаване за експозицията към принадлежности, които са признати единствено на посочените места за търговия, предвид на ръководство на ликвидния риск= Предвидена е опция за отчитане на екологичните, обществените и управническите фактори при вложението, когато са заложени в капиталовата политика на фонда.

Със законопроекта се регламентира прехвърлянето на професионална скица или на част от нея от един в различен фонд за в допълнение непринудено пенсионно обезпечаване по професионални схеми, както и от и към задгранични институции за професионално пенсионно обезпечаване. Направени са промени и по отношение на уеднаквяване на режима на предложение на услуги от страна на институциите за професионално пенсионно обезпечаване в страната и в другите страни - членки на Европейски Съюз. Съгласно КСО на територията на България пенсионноосигурително сдружение, което ръководи фонд по професионални схеми, не може да покрива биометрични опасности, да подсигурява минимално равнище на рентабилност или размер на пенсиите. Същевременно според КСО, на същото пенсионноосигурително сдружение се разрешава в друга страна - членка на Европейски Съюз, да покрива биометрични опасности, да подсигурява минимално равнище на рентабилност или размер на пенсиите. До момента тези разпореждания не са били прилагани на процедура заради неналичието на интерес от страна на пенсионноосигурителни сдружения, които са получили позволение за ръководство на ФДДПОПС, да оферират тези услуги в друга страна членка. Със законопроекта се предлага да се избегне тази асиметрия в уредбата предвид на използването на Принципа на свободното даване на услуги в Европейски Съюз, на съображение така наречен " Единен паспорт ".
Единният паспорт се основава на правилото на всеобщо признание в страните - членки на Европейски Съюз, на получения лиценз в една страна членка въз основа на хармонизирани пруденциални условия към институциите. По създание този принцип разрешава финансова институция от Европейски Съюз, каквато е и професионалната скица, един път получила лиценз от националния орган от изпращащата го страна членка, да вземем за пример България (за приемането на който лиценз институцията следва да дава отговор на избрани условия, произлизащи от хармонизираното право на Европейски Съюз, прилагано еднообразно във всички страни членки), да предлага услугите си в която и да е друга страна - членка на Европейски Съюз, без да е належащо да получава лиценз от способния орган на приемащата го друга страна членка.

Въвеждането на прегледаните промени в КСО е обвързвано с някои спомагателни разноски за пенсионноосигурителните сдружения, за банките-попечители и за надзорния орган, само че те не могат да бъдат избегнати поради императивните условия в правото на Европейски Съюз, които би трябвало да бъдат въведени и в нашето законодателство.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР