Цените на застраховките на домашно имущество наистина са за всеки

...
Цените на застраховките на домашно имущество наистина са за всеки
Коментари Харесай

Колко струва на месец застраховка на имота и колко ще ви изплатят при щети

Цените на застраховките на домашно имущество в действителност са за „ всеки джоб “. Те могат да варират в приблизителни рамки от 50-200 лева на година (5-17 лева на месец) и зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите опасности, типа на парцела и някои други, оповестяват от Асоциация на българските застрахователи. На пазара се срещат два съществени метода по отношение на определянето на застрахователната сума.

При единият, при така наречен „ полици на предел “, се оферират пакети на закрепена застрахователна сума – 20 000 лева, 50 000 лева и така нататък – които излизат, да вземем за пример, към 50-80 лева на година. Застрахователната сума по полиците „ на предел “ може да не доближава да се съгради нов дом, в случай че остарелият е погинал, само че в всеобщия случай е изцяло задоволителна за покриването на вреди по дома ни вследствие на разнообразни рискови събития, изясняват специалистите.

При другият вид застрахователната сума по полицата е съобразена със цената на парцела. Цената на лавица за апартамент от 100 кв.м, застрахован на сума от 100 000 лева с положително покритие на опасности, може да е към 100-180 лева на година, т.е. към 10-15 лева на месец.
Въпросът на каква стойност да застраховате дома си е измежду най-съществените при избор на лавица „ Домашно имущество “. И то освен, тъй като сумата се отразява върху цената на застраховката. Причината е, че има директна връзка с размера на компенсациите, които може да получим при рискови събития по полицата ни - най-малкото няма по какъв начин да получим обезщетение, надвишаващо застрахователната сума. На пазара се срещат два съществени метода по отношение на определянето на застрахователната сума.

При единия, при полиците „ с предел на отговорност “, се оферират разнообразни равнища на закрепени застрахователни суми.

При другия вид застрахователната сума се дефинира въз основа на характерностите на парцела и като цяло отразява действителната му стойност.
 istock istock
Имуществени застраховки „ с предел на отговорност “ (на контрактувана стойност)

Тези тип артикули се оферират от всички компании. Застрахователните суми по тях са закрепени, като изборът е богат – офертите на другите сдружения варират в необятни граници – от 20 хиляди лева до 150 хиляди лева Предимството на този тип полици е опцията да осигурим застрахователна отбрана за дома, съобразена с нашите финансови благоприятни условия. Цените могат да са в действителност „ бюджетни “ - при най-ниските равнища на предели, да вземем за пример, наградите могат са в границите на 20-40 лева на година, за предел от 50 000 лева варират към 50-60 лева на година.

Как да получите обезщетение при повреда у дома

Разбира се, върху цените на полиците оказват въздействие покритието от опасности, както и ред други условия. Когато купуваме лавица с предел на отговорност, по-нисък от действителната стойност на парцела ни, би трябвало да сме наясно, че размерът на компенсациите по полицата не може да надвиши този лимит/сума. Така, в случай че жилището ни е на стойност 100 000 лева и сме сключили лавица „ на предел “ от 30 000 лева, то вреди могат да бъдат изплатени единствено до размера на тази сума. Въпреки че застрахователната сума по някои разновидности на полици „ на предел “ може да не доближава да се съгради нов дом, в случай че остарелият е изцяло повреден, в всеобщия случай е изцяло задоволителна за покриването на вреди по дома ни вследствие на разнообразни рискови събития. Според данни на фирмите огромна част от компенсациите са в размер към 1000-3000 лева
 istock istock
Имуществени застраховки на действителна стойност на парцела

Те са типичен осигурителен артикул, който ви дава пълноценна застрахователна отбрана на дома. При тях застрахователната сума по полицата се основава на характерностите на парцела ви – тип, площ, местонахождение и някои други. На тяхна база може сами да определите сумата, на която да застраховате дома си. Друг вид е като ориентир да ползвате създадени от фирмите калкулации за минимална сума на квадрат, които по предписание са съобразени с местоположението.

Например, за София минималната сума на квадратен метър е към 1000 лева, по-ниска е за по-малките обитаеми места. Така, за апартамент от 110 кв.м. в София сумата излиза 110 000 лева По ваша преценка може да увеличите сумата, изключително в случай че домът ви е с по-луксозно осъществяване.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР