Парламентарната здравна комисия задължи служебният министър д-р Галя Кондева в

...
Парламентарната здравна комисия задължи служебният министър д-р Галя Кондева в
Коментари Харесай

Здравната комисия задължи МЗ да купи допълнителни тестове за диагностика на коклюш

Парламентарната здравна комисия задължи служебният министър доктор Галя Кондева в период до един месец да изготви нужните нормативни промени и дружно с министъра на финансите да обезпечи средствата за закупуване на проби за коклюш. До един месец би трябвало да бъде обновен имунизационният календар, в случай че има позитивно мнение на Имунизационния съвет, и в този случай да бъдат закупени спомагателни количества ваксини. До 14 дни пък министърът би трябвало да разпореди на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) да проучва аргументите, заради които се е стигнало до нараствания брой на болни от коклюш и да предложи съответни ограничения за ефикасен надзор на болестта.

„ Във връзка с повишаването на случаите на коклюш у нас още при започване на април са изпратени инструкции до общопрактикуващите лекари да създадат обзор на имунизациите на децата в листите си и в случай че има пропуски, да ги отстранят “, сподели министър Кондева по време на чуването в здравната комисия.

Тя акцентира, че са обезпечени проби за диагностика в Столичната РЗИ и спомагателни средства за закупуване на лабораторна диагностика за идващия месец във Варна, Пловдив и Стара Загора.

„ Анализираме всекидневно какви са трендовете, какво е разпространяването и сме в непрекъсната връзка с Министерството на образованието, с цел да се подсигурява отбраната на учащите и опцията да не се всява суматоха. Всеки болен от коклюш би трябвало да предстои на самоизолация в дома си за не повече от 30 дни. Неболедувалите и неимунизираните се слагат под здравно наблюдаване до 14 дни. При поява на коклюш в детска ясла, засегнатите лица се слагат под наблюдаване до 14 дни, а засегнатата група се слага под карантина за същия период. Процедира се съгласно опциите на всяко образователно заведение “, сподели още доктор Кондева.

Тя акцентира, че Министерство на здравеопазването следи непрекъснато болестта. „ От началото на годината са регистрирани общо 314 случая, позитивни за коклюш. Най-голямо е разпространяването в град София – 214 случая. В 11 области няма докладвани случаи “, сподели доктор Кондева.

Министърът посочи, че в склада на Министерството има задоволително ваксини против коклюш за деца на възраст от два месеца до две годни, които са най-уязвими от болестта. До края на тази седмица пък има опция за импорт на още 2000 дози, като наличните сега в аптечната мрежа са общо 650.

Предстои Експертният съвет по имунизации да излезе със мнение за ваксинирането на бременните дами.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР